Elektroniska glasögon skyddar ögonen

Det svenska design- och ingenjörsföretaget Top Notch Design & Engineering har tagit fram en elektronikbaserad accessoar i form av ett par solglasögon med teknik för automatisk toning av glasen och loggning av bärarens UV-exponering. Glasögonen kommunicerar via Bluetooth och har trådlös batteriladdning. Företaget söker nu finansiering via Kickstarter.

Design och illustration: Mikael Ericsson

Top Notch har arbetat med att ta fram de nya solglasögonen, som döpts till ”Skugga”, de senaste 12 månaderna. Glasögonen byggs kring en strömsnål 32-bitars ARM Cortex-M3-baserad mikrostyrkrets, en ljussensor och en Qi-kompatibel IC med stöd för trådlös laddning från Texas Instruments.

Företaget har tänkt på att hålla formgivningen ren från knappar och rattar, bland annat genom att glasögonen ”slås på” när dess höger skalm viks upp och slås av när skalmen viks ner igen. Den beräknade batteritiden anges till 12 timmar i autoläge. Glasens UV-skyddande toning kan ske automatiskt eller justeras via en app och en inbyggd UV-mätare loggar användarens dagliga UV-exponering. Det ska också vara möjligt att integrera glasögonen med så kallade receptglas från optikern men tekniken för det framgår inte i ett pressmeddelande.

Produkten kommer att lanseras med hjälp av så kallad ”crowdfunding” via plattformen Kickstarter i maj och går då att förbeställa för stöd till finansieringen av produktionen. Leverans planeras ske lagom till nästa sommar.

Top Notch Design & Engineering, med kontor i Stockholm och Göteborg, grundades 2005 av fyra ingenjörer från KTH med visionen att ta fram produkter genom hela flödet från de första skisserna fram till produktionsstart på konsultbasis och arbetar främst med plastmaterial och mekatronik. I dag arbetar sju personer samt två examensjobbare med att ta fram produkten. Glasögonen har utformats av produktdesignern Mikael Ericsson och med råd från modedesignern Naim Josefi.

Comments are closed.