Egen x86-processor för lågeffektkort

Under Electronica lanserade korttillverkaren Advantec en egen x86-processor med extremt låg effektförbrukning. Processorn är avsedd för relativt enkla system och arbetar med klockfrekvens upp till 300 MHz. Företaget har redan färdiga kort med den egna processorn.

– Det fanns ingen bra kommersiell x86-processor för enkla embeddedsystem, säger Wolfgang Heinz-Fisher, marknadschef i Europa för Advantech. Därför valde vi att bygga en egen. Det betyder en besparing på 15-20 procent i kostnad för de mindre korten och betydligt lägre effektförbrukning.
De nya processorerna är 486-kompatibla och innehåller alla nödvändiga gränssnitt. De arbetar med en klockfrekvens på 150 eller 300 MHz, med 0,8 W effektförbrukning. Men Advantech har inte kopierat Intels 486-konstruktion.
– I grunden är konstruktionen en RISC-arkitektur som emulerar 486-processorns instruktionsuppsättning. Ännu så länge har vi inte integrerat matematikprocessorn, men det kommer i nästa steg. Vi kommer också senare att kunna sälja processorerna som komponenter.
Det första kortet med den nya EVA-x4300-komponenten är ETX-modulen SOM-4430. Det är en liten processormodul med en effektförbrukning på bara 5 W. Det finns också redan andra, större kort med de nya processorerna.

Comments are closed.