Doro satsar på positionsbestämning utan GPS

Combain Mobile utvecklar positioneringslösningar som använder sig av hybridteknik, det vill säga inte bara via GPS – utan även via cell-ID och WiFi-hotspots. Doro, som bland annat nischat sig kring mobiltelefoner för äldre, kommer att börja använda Combains teknik för positionsbestämning av larm.

Combain Mobile är ett innovativt bolag i Ideon Innovations inkubatorprocess i Lund. Bolaget har nu slutit avtal med den svenska mobiltelefontillverkaren Doro och ska hjälpa dem att positionera sina specialtillverkade telefoner för äldre – utan att de behöver bygga in ett dyrt och strömkrävande GPS-chip.

Combains lösning använder sig av positionering via cell-ID, det vill säga med hjälp av triangulering av 3G-master. I Doros fall är det dock till och med fråga om en pentapositionering, vilket betyder att de fem närmsta masterna används.

Denna form av positionering används ju sedan tidigare vid exempelvis brottsundersökningar men kräver då ofta att operatören är inblandad och hjälper till. Combains lösningar bygger på deras gigantiska databas över 3G-master och WiFi-hotspots.

– I dag innehåller Combains databas 12 miljoner 3G-master och 45 miljoner WiFi-hotspots i drygt 200 länder. Det gör att vi kan skapa globala och operatörsoberoende positioneringslösningar som bygger på standardelektronik utan höga start- och investeringskostnader. Dessutom kan vi lägga hela databasen lokalt på den mobila enheten för att minska mängden nödvändig datatrafik, säger Rikard Windh, som är en av delägarna och medgrundarna av Combain.

I Doros kommande modeller finns en larmknapp den nödställde håller inne för att det ska gå ut ett meddelande till antingen en anhörig eller en larmcentral. I detta meddelande finns även en länk till en kartbild som visar mobiltelefonens position.

– GPS är givetvis en bra positioneringslösning men det kräver alltså teknik som dels är dyr men också drar mycket ström. GPS fungerar heller inte särskilt väl inomhus. Här har Doro fått en helt ny mjukvarubaserad positioneringslösning som inte kostar kisel och inte drar mer ström – men som fungerar både inomhus och utomhus samt har global geografisk täckning, säger Rikard Windh.

I dag har Combain i sin produktportfölj lösningar för tillverkare av bland annat mobiltelefoner, mobilplattformar och WiFi-kretsar. Målenheterna är givetvis mobiltelefoner men siktet är även inställt på hela marknadssegmentet för “Connected Devices”. År 2020 beräknas det finnas 50 miljarder uppkopplade enheter och med Combains teknik kan dessa enkelt positionsbestämmas.

Comments are closed.