Dell förvärvar EMC

I torsdag skrev Wall Street Journal om att Dell och EMC diskuterade ett sammangående. Nu har Dell rapporterat att de lagt ett bud på EMC värt hela 67 miljarder dollar – den största enskilda IT-affären någonsin.

Det är Michael Dell, grundare och koncernchef för Dell, MSD Partners och Silver Lake som tillsammans förvärvar EMC Corporation, samtidigt som VMware nu blir ett börsnoterat bolag.

Enligt villkoren i avtalet kommer EMC:s aktieägare erhålla 24,05 dollar per aktie i en affär som experterna i övrigt beskriver som komplicerad. Avtalet innehåller också en ”go-shop”-klausul som gör det möjligt för EMC att överväga bättre erbjudanden från andra intressenter. Men ledande analytiker ser det som ett spel för gallerierna då de enda realistiska budgivarna på EMC skulle vara Hewlett-Packard, Oracle, Cisco Systems och IBM – företag som enligt analytikerna inte är troliga att lämna något högre bud på EMC. Det som kommer att bli intressant är att se hur det nya bolaget kommer att hantera nya, svåra konkurrenter på marknaden för molntjänster såsom till exempel Amazon. Och det gäller förvisso även andra stora spelare på den här marknaden, till exempel IBM och Hewlett-Packard.

Comments are closed.