ColdFire för 10 000 dollar

Freescale tar nu ett stort steg för att bredda användningen av sin 32-bits processorkärna ColdFire. Via IP-företaget IPextremes nya webbaserade Core Store licensierar man nu ColdFire-kärnan V1 för 10 000 dollar. På websidan kan användaren plocka samman och köpa processor och alla de periferifunktioner som behövs för att utveckla en egen systemkomponent.

Att licensiera en såpass avancerad processorkärna som ColdFire är normalt sett krångligt och mycket dyrt. Med IPextremes nya Core Store-modell förenklas det hela kraftigt. Alla priser är fasta och hela valprocessen görs på företagets hemsida, CoreSite. Betalningen kan göras via kontokort, på samma sätt som för vilket e-handelsföretag som helst. IPextreme har också hand om tekniskt stöd för alla IP-block som säljs.

För Freescale innebär det här en fortsatt satsning på den 68 000-baserade ColdFire-arkitekturen. V1-varianten är nyutvecklad och avsedd som instegsmodell. Den ger drygt 150 Mips i en 0,13 µm-process och kräver bara ca 45 000 grindar (utan MAC). Prestanda och effektförbrukning ligger i klass med processorkärnor som ARM7, samtidigt som arkitekturen är kodsnålare än de flesta RISC-arkitekturer. Arkitekturen är kodkompatibel med 68 000-arkitekturen och kan dra nytta av den mycket stora infrastruktur som finns för 68 000.

– Vi förenklar nu IP-användningen dramatiskt, säger Warren Savage, vd för IPextreme. Hela den komplicerade förhandlingsproceduren försvinner och kunden kan direkt göra val utifrån ett lågt fast pris. Därefter får han ett komplett paket med källkod, skript, dokumentation, testprogram och drivrutiner. Det är enkelt och det är effektivt.

Comments are closed.