CES utan spår av depression

Den globala finanskrisen satte knappast några spår på CES, Consumer Electronics Show, som hölls i Las Vegas i början av januari. Tvärtom ökade antalet utställare med 300 till 2500.

Under förra året spenderade man i USA $165 miljarder på hemelektronik, en siffra som något översteg försäljningen året innan. Räknat i hela världen minskade dock försäljningen av konsumentelektronik med nästan 8 procent, medan antalet levererade enheter ökade med 8 procent.
Den produktkategori på mässan som visar upp största tillväxten är smarta Internettelefoner. Dessa står redan för 30 procent av all mobilförsäljning och kommer att fortsätta att växa snabbt. Segmentet "Netbooks", dvs en liten bärbar dator för Internet, kom att volymmässigt fördubblas under 2009 jämfört med året innan. Tillväxten väntas fortsätta. Videospelare av typen "BlueRay" kommer att, efter standardiseringsdebatten 2009, att fortsätter sitt segertåg.
Men förmodligen ser vi den viktigaste förändringen inom kategorin TV-apparater: högupplöst HDTV med platta bildskärmar utvecklas till supertunna enheter, 3D-TV, de får Internetuppkoppling och den nya OLED-tekniken börjar användas.
Så visade Toshiba åter sin CELL-TV, som i realtid räknar om allt bildinnehåll från två till tre dimensioner (pris runt 10 000 dollar).
Det koreanska företaget LG presenterade en blott 7 mm tunn LED-TV och Panasonic visade världens största 3D plasma-tv med 1,65 m diagonalmått på bildskärmen. Priserna här sjunker, i syfte att öka antalet sålda enheter, Totalt kommer det att förbli ett ekonomiskt nollsummespel.
När CES inleddes understödde Microsofts vd Steve Ballmer denna nya utveckling för att utnyttjas även för PC. Han pekade ut "cloud computing" som viktig (även om han då en smula avvek från att stödja sina egna affärer runt Windows 7).
Under 2010 kommer den tidigare aviserade konsolen XBOX Live ut på marknaden. "Project Natale" presenterades. Det är ett videospel av nytt slag.
Slutligen visade Ballmer sin egen "Tablet PC", som har beröringskänslig skärm i stället för tangentbord. Operativsystem är Windows 7 och datorn byggs av Hewlett-Packard. Apple, som inte deltog i CES, kommer snart att visa något liknande. Temat är inte nytt. Vi har sett det under en rad år utan framgång på marknaden.
Intels VD Paul Otellini gav ett självsäkert uttalande på öppningsdagen: "Intels uppgift är att uppfinna framtiden". En uppsjö av nya tekniker, underströk detta uttalande: Utöver 3D-TV pekade Otellini på TV via Internet-protokollet, ett nytt system för att hantera den energiförbrukningen i hushåll och den helt nya WiDi (Wireless Display): Det gör att anslutningen mellan datorn och HD-TV medger överföring av strömmande information, exempelvis för video eller bildspel.
Den CES Award "The Best of Innovations" pekade ut saker som ligger utanför huvudfåran:

* Żomm är ett litet nystartat från Oklahoma. På det har en mamma uppfunnit en "gimmick" som elektroniskt "kedjar fast" mobiltelefoner. Tidigare hade hon klagat på att sina barn tappade bort sina mobiltelefoner. Lösningen heter Zomm. Ordet står för initialerna i namnen på hennes barn Zachry, Olivia och Madison. Den sista bokstaven "M" står för "mamma", dvs den mamma som var en av initiativtagarna till uppfinningen. Kontakten med telefonerna sköts via Bluetooth. Vid en nödsituation går det även att ge larm via telefonen.

* En undervattens filmkamera, som kan bäras tillsammans med lampor på huvudet och därmed håller händerna fria, visades av Liquid Image. Den kan integreras i masken och kan användas på upp till 40 meter vattendjup. Även stillbilder med en upplösning på 5 megapixlar kan produceras.

* Picor visade sin Microvision Pikoprojektor som kan anslutas till bärbara datorer, mobiltelefoner, digitalkameror och andra mobila enheter. Projektorn ger högupplösta bilder på godtyckliga ytor. Projektorn är stor som en personlig digital assistent (PDA). Den är oberoende av nätanslutning och är fysiskt sett en laserprojektor för färgbilder.

Mycket av det som visades på CES aviserades redan före jul. Några stora nya trender kunde därför inte förväntas bara två veckor senare. Viktigare är dock att det ekonomiska klimatet för hemelektronik visat sig vara positivt och kunnat hålla emot, med bara vissa smärre minskningar. Andra sektorer har drabbats mycket värre!

 

Comments are closed.