Besparingar förväntas med likström

Högre krav på säkerhet, mindre klimatavtryck och lägre energiförbrukning är några av de utmaningar vi står inför idag.

– Det här är verkligt aktuella ämnen, förklarar Stefan Flodin, Scandinavian Product Manager IT Infrastructure & Service Management, Rittal, som var en av föredragshållarna under tre seminarier som avhandlade energieffektiv strömförsörjning med likström och skalbara lösningar för IT-infrastrukturen. Seminarierna avhälls i Stockholm, Göteborg och Ängelholm och arrangerades av HP, Netpower och Rittal.

Ett av flera föredrag som engagerade handlade om effektiv, tillförlitlig och miljövänligare strömförsörjning i hallen med hjälp av likström.

– Likström ger energibesparingar med runt 20 procent. Varje transformering medför förluster och kan vi eliminera dem sparar vi energi, konstaterar Stefan Flodin.

Efter 100 år med växelström kan steget tyckas vara långt till likström. Men egentligen inte. Elektroniska komponenter behöver likström. Servrar använder likström och har idag ofta dubbla elanslutningar, en som kan fungera för likström och en för växelström. En viktig pusselbit för att slippa transformeringar är den nya UPS:er för likström som Netpower har utvecklat.

– De tog egentligen fram den för att öka tillgängligheten. En UPS vill vi ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Energieffektiviseringen blev ett extra plus.

Netpower har idag elva anläggningar i drift inom datorhallar. I Gnesta har en anläggning kört problemfritt sedan 2009.

– Nu när det finns anläggningar i drift är det ett bevis på att systemet är tillförlitligt, säger Stefan Flodin och noterar att med utvecklad LED-belysning kan datorhallen helt gå över till likström.

– Netpower marknadsför även solpaneler som producerar likström. Då finns hela kedjan. Kan effekten i datorhallen minska med 20 procent, från exempelvis 1 MW till 800 kW, då medför det betydande besparingar. Det handlar om miljoner. Besparingarna kommer på flera sätt – minskat behov av energi och kyla samt enklare installationer med mindre kopparkablar.

Bland övriga föredrag kan nämnas ”Converged Infrastructure” för att nå upp till krav på effektivitet och tillgänglighet. Dessutom vad du bör tänka på när du bygger en ny hall eller uppgraderar din gamla. Slutligen smartare lösning med modulär IT-infrastruktur.

– Jag diskuterade kring ämnet Stor datorhall eller litet IT-rum Stor datorhall eller litet IT-rum, stora eller små förlusteffekter, TIER1 eller TIER4. Det blev tips och idéer om hur man på ett enkelt sätt kan designa sin lösning för tillgänglighet med modulära och skalbara lösningar för fysisk IT-infrastruktur, säger Stefan Flodin avsluyningsvis i ett pressmeddelande.

Comments are closed.