Axis får SER-pris

SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers riksförening, delar ut sitt nyinstiftade SER-Prize till svenska Axis för sina framgångsrika nätverkskameror. Studentpriset, SER-Junior Prize, går till examensarbetet ”Efficient Volume Rendering on the Face Centered and Body Centered Cubic Grids" av Max Morén på Centre for Image Analysis i Uppsala.

Pristagarna utses av SERs Jury, där representanter finns från såväl SER, som näringsliv och akademia. Prisutdelningen sker på SERs årsmöte, på KTH i Stockholm, torsdagen den 18 april.

SER-Prize 2013 tilldelas ”Nätverkskameran – Axis”. Gruppen bakom utvecklingen av Axis nätverkskamera är Carl-Axel Alm, Gunnar Dahlgren, Martin Gren, Per Kannermark och Stefan Lundberg. Alla är fortfarande verksamma på Axis i Lund.
Motiveringen till priset lyder: "Axis nätverkskamera var först i sitt slag i världen och är idag en unik och världsledande produkt skyddad av ett stort antal patent. Företaget bakom Axis är också mycket framgångsrikt och sysselsätter idag c:a 500 ingenjörer i Lund. En bra och inspirerande rollmodell för svenska elektro- och dataingenjörer."

SER-Junior Prize 2013 tilldelas examensarbetet ”Efficient Volume Rendering on the Face Centered and Body Centered Cubic Grids”. Examensarbetet handlar om optimering av samplingsstrukturer för volymbilder (3D) för vidareutveckling av verktyget Voreen. Arbetet har utförts av Max Morén på Centre for Image Analysis i Uppsala.
Motiveringen lyder: "Examensarbetet handlar om optimering och visualisering av volymbilder, en spännande ny teknik som kommer att få stort genomslag inom hälso- och sjukvården och som pedagogiskt hjälpmedel. Tekniken sänker bandbreddskrav och kostnader för dataöverföring, lagring och bearbetning vilket även bidrar till att göra användningen av volymbilder tillgänglig i alla delar av världen."
Pristagarna får förutom äran och en statyett, en kontantsumma på 20 000 respektive 10 000 kronor.

Comments are closed.