Avleder LED-värme effektivare

Det schweiziska elektronik- och mekatronikföretaget Escatec har tagit fram en lösning för att effektivt leda bort den värme som alstras av lysdioder med hög ljusstyrka. Företaget hävdar att deras konstruktion är upp till tio gånger effektivare än dagens lösningar.

Företagets konstruktion är döpt till "CoolRunning" och gör att lysdioder med en effekttäthet på upp till 10 W/mm2 kan kylas genom passiv värmeavledning. Lösningen går bland annat ut på att löda fast lysdioderna på ett värmeavledande kopparsubstrat som passivt kan leda bort värme upp till 10 gånger effektivare än dagens metoder.
 
– Värmeavgivning är alltid en utmaning för lysdioder som med sin kompakta storlek kan packas tätt tillsammans och bilda en kraftfull belysningskälla men som också skapar en mycket koncentrerad värmekälla – till exempel när ett hundra 5 A Lysdioder placeras sida vid sida. Vår nya ”Heat Spreader”-lösning öppnar upp för att kompakta lysdioder med en effekt på säg 1000 W kan användas i många nya tillämpningar, såsom för scenbelysning, arkitektonisk belysning och videoprojektorer, säger Wolfgang Plank, chef för FutureLab.

Genom att utgå från den nakna LED-brickan säger Escatec att de kan anpassa lösningen med avseende på kapslingsstorlek, form på ljusstrålen för att minimera förluster och ljusets våglängd med dess intensitet (länk). Denna designfrihet gör enligt företaget att LED-lösningen effektivt kan kylas och anpassas efter effektförbrukningen. Det gör också att en lins eller linssystem kan skräddarsys för den optik som krävs av applikationen och säkerställa en kompakt konstruktion med hög optisk effektivitet.

Escatec kommer att lansera sin lösning på symposiet LED Professional Symposium 2015 i Bregenz i Österrike den 22-24 september.

Comments are closed.