Atom-processor plus FPGA

Intels konfigurerbara Stellarton-processor består av en Atom E600 och en Altera FPGA i samma förpackning. Intel satsar nu hårt på Atom-processorer för embeddedtillämpningar och mobiltelefoni.

Dag två av IDF, Intel Developer Forum, handlade till stor del om Intel Atom och lösningar baserade på processorfamiljen. Renée James, chef för Intels Software and Services Group, och Doug Davis, chef för Intels Embedded and Communications Group, avslöjade att appbutiken Intel AppUp center nu har öppnat för netbook-användare, och lanserade både Intel Atom E600 för inbyggda system och Intel Atom CE4200 som tagits fram för att integrera internet med TV. Ett antal andra företag avslöjade produkter och planer som bygger på Intels nyheter.
James inledde med att understryka vikten av att kunna tillhandahålla en likvärdig upplevelse för användare av Atom-baserade produkter oavsett operativsystem eller formfaktor och passade på att berätta att appbutiken Intel AppUp center nu finns tillgänglig för netbook-användare. Intel AppUp center ger tillgång till både kommersiella och kostnadsfria program för underhållning, socialt nätverkande, spel och produktivitet, som alla har optimerats för netbooks. För att uppmuntra kunder att prova nya tillämpningar har Intel AppUp en funktion som gör det möjligt att prova tillämpningar innan köp.
För att nå ut till så många användare som möjligt har Intel inlett samarbeten med bland andra Best Buy, brittiska Dixons och indiska Croma för att förse de netbooks som företagen säljer med Intel AppUp center redan från start. Givetvis kommer företagens befintliga kunder också kunna ta del av appbutiken genom att hämta hem mjukvaran från nätet. James berättade dessutom att ASUS planerar att lansera företagets version av Intel AppUp center för netbooks under namnet asus app store med start i oktober.
James fortsatte med att berätta om hur en sömlös upplevelse tvärs över flera olika plattformar bara är en del av ekvationen. Öppna operativsystem, som Nokias och Intels MeeGo, är minst lika viktiga då de gör det möjligt för utvecklare att skapa innovativa lösningar. James tog bland annat hjälp av internet-TV-pionjären Amino, som demonstrerade hur företaget drar nytta av flexibiliteten hos MeeGo för att tillhandahålla en MeeGo-baserad smart TV-lösning.
Därefter tog Doug Davis över och berättade om kommande Intel Atom-produkter och om kommande produkter baserade på plattformen. Han lanserade Intel Atom E600, som är en SoC-processorserie framtagen specifikt för inbyggda system och som tidigare gick under arbetsnamnet Tunnel Creek. Intel Atom E600 kommer bland annat att användas i infotainment-system för bilar, i smarta gridenheter och i IP-mediatelefoner.
Därefter avslöjade Davis detaljer om den konfigurerbara Stellarton-processorn, som består av en Atom E600 och en Altera FPGA i samma förpackning. Den ger ytterligare flexibilitet för kunder som vill integrera proprietär teknik. Davis avslöjade även en del förhandsinformation om Oak Trail, en kommande Intel Atom-plattform som ger en 50-procentig reducering av den genomsnittliga strömförbrukningen. Oak Trail lanseras tidigt under 2011 med stöd för uppspelning av HD-video och med kompatibilitet för Android, MeeGo och Windows 7.
Davis avslutade med att introducera Intel Atom CE4200, som tidigare gått under arbetsnamnet Groveland och som utvecklats för att integrera internet med TV. CE4200 är en SoC (system-on-chip) med stöd för 3D och för högupplöst H.262-kodning såväl som för multipla strömmar in, vilket gör det möjligt att utnyttja processorn i kostnadseffektiva gateway-enheter för hemmabruk. Lösningen har vidare smart energihantering som automatiskt stänger av de delar av kretsen som inte utnyttjas för tillfället. Intel har tagit fram ett utvecklarpaket med verktyg för att underlätta för tillverkare att integrera tillämpningar och återanvända lösningar i flera produkter och på det viset reducera utvecklingstiden. Davis avslöjade att ADB, Samsung, Sagemcom och Technicolor planerar att tillverka set-top-boxar baserade på den nya processorn.
Under presentationen gjorde Microsoft, Dell och Visteon Davis sällskap på scenen för att berätta om företagens planer. Microsoft meddelade att de har portat Windows Embedded Standard 7 och Windows Media Center till Intel-arkitekturen, vilket de demonstrerade med hjälp av prototyper från ASUS och Acer. Dell visade i sin tur upp en Atom-baserad handhållen enhet som lanseras senare under året medan Visteon visade upp ett infotainment-system för bilar baserat på Intel Atom E600. För att understryka Intel Atoms flexibilitet visades även enheter som körde MeeGo och Android upp.

Comments are closed.