Atom i 32 nm utmanar ARM

2011 blir Intels Atom-processor basen för en SoC-satsning i 32 nm. Då utlovas prestandaökningar och energibesparingar som skall göra Atom till en verkligt allvarlig konkurrent till ARM.

– Nästa generation av Intels Atom-processor kommer att ha 50 gånger lägre strömförbrukning i viloläge än dagens, säger David Perlmutters, chef för Intel Architecture Group. Processorn kommer också att få betydligt högre prestanda och lägre energiförbrukning även i aktivt läge.
Intel menar allvar i sin satsning på att få in x86-processorer i avancerade mobiltelefoner och MID-enheter. Men de riktigt intressanta produkterna kommer 2011, då Atom-processorn blir bas för en SoC-satsning i 32 nm. Då utlovas prestandaökningar och energibesparingar som skall göra Atom till en ordentlig konkurrent till ARM.
Nästa generation av Intels Atom-plattform går för närvarande under arbetsnamnet Moorestown och den kommer att lanseras under 2010. Med effektivare "Distributed Power Gating", har man lyckats att optimera strömförbrukningen i viloläge, vilket är oerhört viktigt i batteridrivna apparater.
Ytterligare en generation framåt kommer den arkitektur som kallas Medfield och som baseras på 32 nm. Här lovar Intel ännu bättre energieffektivitet och dessutom en SoC-plattform som gör det möjligt att integrera mycket mer än de vanliga processorfunktionerna.
På Intels IDF (Intel Developer Forum) presenterades också den nya Intel Core i7-processorfamiljen för bärbara datorer. Här handlar det om Nehalem-baserade processorer med minskad energiförbrukning och Hyper-Threading. Precis som i de stationära processorerna finns numera Intel Turbo Boost Technology, som gör att automatiskt kan öka frekvensen på individuella kärnor (och minska de andra) för att tillfälligt öka enkeltrådsprestanda. Det här är ett sätt att kunna köra vanliga enkeltrådade applikationer (de flesta PC-applikationer) snabbare när så behövs.
Ytterligare en generation framåt lanseras Arrandale, en högintegrerad lågprisprocessor med två kärnor och integrerad grafik. Den tillverkas i Intels 32 nm-process, med andra generationens high-k metal gate-transistorer, vilket ger bättre prestanda och högre energieffektivitet. Integrering av plattformskomponenter direkt i processorn kommer att öka i framtiden, avslöjade Perlmutter och nämnde 32-nanometersprocessorn med arbetsnamnet Sandy Bridge som exempel.
Perlmutter avslutade med att demonstrera en helt ny optisk kabelteknik för anslutning av elektroniska enheter såsom bärbara datorer, bildskärmar, kameror, mediaspelare. Genom att utnyttja optisk fiber istället för kopparkablar blir det möjligt att uppnå extrema I/O-prestanda mellan olika elektroniska enheter. Tekniken går under namnet Light Peak och ska vara klar under nästa år.
Renee James, chef för Intels Software and Services Group, berättade mer om Intel Atom Developer Program och avslöjade att Microsofts Silverlight-teknik kommer att utökas till Moblin tidigt under nästa år. Genom att utnyttja Silverlight som grund kommer utvecklare att kunna skapa tillämpningar som kan köras på både Windows och Moblin. Många tillverkare har redan hoppat på Moblin-tåget berättade James. ASUS och Acer har redan lanserat modeller med Moblin 2, Samsung planerar lansering av produkter och Dell lanserar Inspiron Mini 10v med Ubuntu Moblin Remix Developer Edition redan den här månaden. Dessutom kunde ett flertal operativsystemutvecklare, såsom Canonical, CS2C, Linpus, Mandriva, Novell, Phoenix och Turbolinux, presentera färdiga produkter baserade på Moblin 2.
Kampen mellan Moblin och Android har nu alltså börjat på allvar.

Comments are closed.