Återigen namnbyte efter avknoppat Agilent

Agilent Technologies kommer att delas upp i två separata bolag. Det innebär att instrumenten, som från verksamhetens början var märkta Hewlett Packard, efter upphovsmännen,  står inför ännu ett namnbyte.

Den 19 september blev det klart att Agilent Technologies skall delas upp på två bolag. Det större av dem, Agilent life sciences, kommer att omsätta 3,9 miljarder dollar. Detta innefattar dagens segment för life science, kemisk analys och medicin (cancerdiagnostik, genforskning och analys på molekylnivå).
Det andra bolaget består av dagens verksamhet för elektroniska mätinstrument, med en omsättning på 2,9 miljarder dollar. Namnet på denna verksamhet kommer att meddelas senare.
Det nya bolaget leds nu, med omedelbar verkan, av Ron Nersesian. Neil Dougherty tar ansvar för finanserna.
Bill och David startade företaget Hewlett Packard i ett garage 1939 för att tillverka elektroniska mätinstrument. Under 80-talet började företaget komplettera sortimentet med laserskrivare och datorer. När man 1999 beslöt sig dela upp verksamheten i två bolag fick datorverföretaget behålla namnet HP, med tanke på att nå ut till allmänheten, medan instrumentverksamheten fick heta Agilent.
Nu står den inför ännu ett namnbyte. Med tanke på de enorma reklaminsatser som gjordes 1999, bland annat med inslag i amerikansk TV, är frågan vad som skall hända denna gång. Blir det ett helt nytt namn eller något som anknyter till dagens? Kanske något så odramatiskt som Agilent Electronics? Det vore kanske inte fel med tanke på att många än idag talar om att de har en HP spektrumanalysator på hyllan när de menar Agilent.

 

Comments are closed.