ARM upp till 64 bit

Med sin nya ARMv8-arkitektur, som visades igår, tar nu ARM steget upp till 64 bit. Det innebär att man nu tar sikte också på de "stora" datorerna.

 ARM TechCon i Santa Clara presenterades i går företagets nya 64-bits-arkitektur, ARMv8. Det innebär att ARM blir den första processorarkitekturen som försöker täcka hela området från enkapseldatorer upp till stora datorer med i grunden en och samma arkitektur.
– Marknaden för 32-bit fortsätter att expandera och det skapar nya möjligheter både för 32-bits ARMv7-baserade processorer och 64-bits ARMv8-baserade processorer säger Mike Muller, CTO för ARM. Vi ser ARMv8-arkitekturen som det perfekta sättet att låta våra samarbetspartners växa upp till 64 bit.
ARMv8-arkitekturen är bakåtkompatibel med ARMv7. Det inkluderar virtualiseringsfunktionerna i TrustZone och SIMD-funktionerna i NEON. Enligt Mike Muller är det ganska lätt att få ett 64-bits operativsystem att klara 32-bits program.
ARMv8-arkitekturen blir också grunden för större multiprocessorlösningar. Det är i sin tur basen för kommande högprestandadatorer. Ett stort antal relativt strömsnåla processorkärnor ger bättre effekt/prestandaförhållande än ett fåtal inte fullt så strömsnåla processorkärnor som klockas med högre hastighet. Här hävdade Muller att ARM har betydligt bättre utvecklingsmöjligheter än Intel, som: "nu inte har någonstans att gå vidare".

Comments are closed.