Ännu snålare Atom-processorer

Intel har presenterat två nya processorer i Atom-familjen. Den ena, Atom Z550, klarar upp till 2 GHz klockfrekvens och den andra, Atom Z515, använder sig av den nya "Intel Burst Performance Technology". Processorerna kan köras med mycket låg energiförbrukning vid 1,2 GHz.

Anand Chandrasekher, chef för Intels Ultra Mobility Group, inledde årets Intel Developer Forum (IDF) i Beijing med ett anförande under vilket han bland annat introducerade två helt nya processorer i Atom-familjen avsedda för mobile internet devices (MID). Chandrasekhers anförande innehöll dessutom världens första live-demonstration av nästa generation av Intels MID-plattform med arbetsnamnet Moorestown.
Med de nya processorena i Atom-familjen, Z550 och Z515, sätter Intel en ny standard för processorer med strömförbrukning under tre watt. Intel Atom Z550 utökar prestanda för MID-enheter till två megahertz med stöd för Intels Hyperthreading-teknik, medan Intel Atom Z515 inkluderar nya Intel Burst Performance Technology (Intel BPT). Tekniken gör att processorn kan köras i 1,2 GHz i enheter med liten formfaktor.
Under demonstrationen av Moorestown visade Chandrasekher bland annat att Moorestown-plattformen i viloläge drar mindre än en tiondel så mycket energi som dagens MID-plattform. Moorestown, som är planlagd att lanseras under 2010, omfattar en System on Chip (SoC) med arbetsnamnet Lincroft, som kombinerar en 45-nanometers Atom-processorkärna med styrenheter för grafik, video och minne, samt ett I/O-nav med arbetsnamnet Langwell. Samtidigt med lanseringen av Moorestown kommer även en ny version av operativsystemet Moblin att lanseras. Det kommer att vara optimerat för att tillhandahålla en rik, interaktiv, PC-lik internetupplevelse i kombination med funktioner för mobiltelefoni.
Pat Gelsinger berättade i sitt anförande om mottagandet för Intels senaste produkter för servrar, klienter och inbyggda system. Dessutom avslöjade Gelsinger vägkartan för kommande Intel Architecture-produkter vilken bland annat innehåller Nehalem-baserade processorer för vanliga bärbara och stationära datorer, inklusive 32-nanometersprocessorer med integrerad grafik, och serverprocessorn Nehalem EX för servrar med fyra eller fler socklar. Samtliga av dessa produkter kommer att finnas i produktion under andra halvan av 2009.
Även Larrabee togs upp i Gelsingers anförande. Bland annat presenterades en rad nya utvecklingsverktyg för arkitekturen, vilka bland annat omfattade ett C++ Larrabee Prototype Library samt en framtida lösning för parallellisering baserad på Ct-teknik. De första grafiklösningarna baserade på Larrabee förväntas vara klara sent under perioden 2009-2010.
Intels styrelseordförande, Craig Barrett, beskrev i sitt anförande hur teknik är ett verktyg som kan användas för att förbättra utbildning, sjukvård, ekonomisk utveckling och miljö. Barrett passade dessutom på att ge utvecklarcommunityt en utmaning om att använda den samlade tekniska kompetensen för att utveckla lösningar som gör detta möjligt.
– Det finns inget som slår investeringar i kompetenta människor och bra idéer, sade Barrett, som baserade sitt uttalande på de erfarenheter han har dragit under sina resor till mer än 30 olika länder årligen.

Comments are closed.