Android utökar sin dominans

Android nådde en ny milsten under det tredje kvartalet i år. Enligt analysföretaget International Data Corporation (IDC) senaste rapport var 81 procent alla smartmobiler som levererades under det senaste kvartalet baserade på operativsystemet Android.

Enligt IDC är det första gången Androidbaserade smarta mobiltelefoner når över en 80 procentig andel och trots en mättad marknad på många håll i världen, ökade försäljningen av smarta telefoner med 39,9 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Men även Microsoft nådde en milsten på årsbasis med en tillväxt på 156 procent för deras Windows Phone. Det är nog föga överraskande då jämförelsen utgår från en försäljning på 3,7 miljoner mobiler för förra årets tredje kvartal och trots tillväxten ligger man ännu under en marknadsandel på fem procent.

– Android och Windows Phone fortsatte att göra betydande framsteg under det tredje kvartalet. Trots sina inbördes skillnader i marknadsandelar har de båda en viktig faktor bakom sina framgångar gemensamt: nämligen priset, säger Ramon Llamas, Research Manager hos IDC's Mobile Phone team.. "Båda plattformarna har ett urval av enheter tillgängliga till priser som är låga nog för att vara överkomliga för massmarknaden, och det är massmarknaden som driver hela marknaden framåt.

Det genomsnittliga försäljningspriser (ASP) för smarta telefoner har fortsatt att minska då aptiten för mer prisvärda enheter växer. ASP gick ned med 12.5 procent under 3Q13, vilket motsvarar ett genomsnittligt pris på $ 317. Samtidigt har marknaden sett en stor tillströmning av smarttelefoner med stora displayer (5-7”-skärmar), även kända som phablets. Phablets ASP under 3Q13 var märkbart högre än marknadens genomsnitt och uppgick till $ 443. Men samtidigt gick 3Q13 ASP ned med 22,8 procent från $ 573 inom det här produktsegmentetset.


Källa:: IDC Worldwide Mobile Phone Tracker, November 12, 2013.

Comments are closed.