Almi Invest Väst investerar i Forsway

Almi Invest Väst investerar i Skövdebolaget Forsway. Företaget har tagit fram ett satellitmodem som uppges öppna upp för en växande global marknad.

Det Skövdebaserade företaget Forsway Scandinavia AB har utvecklat ett enkelt och billigt satellitmodem som uppges möjliggöra bredband, IP-telefoni, och TV där det inte finns bredband. Information tas hem via satellit och data skickas ut via andra kanaler. Nu påbörjas en internationell expansion efter det att Almi Invest Väst, K-svets Venture och Salthavet tillsammans investerat i företaget. Största marknaderna uppges vara USA, Sydamerika och Mellanöstern.

– Vi bygger samman två tekniker som innebär att man får tillgång till it-tjänster i glesbygd och i länder med en outvecklad infrastruktur, säger Tobias Forsell, vd för Forsway.

– Företaget har funnit en lösning som öppnar upp en stor global marknad, säger Anna Langenius, investment manager hos Almi Invest Väst.

Förhandlingar med flera internationella kunder
Forsway, som startade sin verksamhet i början av 2000-talet, vänder sig till internetleverantörer, satellitoperatörer och större telekomföretag, inte minst dem som erbjuder så kallade triple playtjänster; bredband, ip-telefoni och TV. För slutanvändaren är det en enkel installation i hemmet och produkten, som uppges vara först i sitt slag, fungerar som ett kombinerat modem och router med inbyggd brandvägg.

Alla modeller är oberoende av värddatorer och kan installeras som routrar för hantering av LAN, till exempel i skolor och hos småföretag.

– Det är en enkel lösning, lätt att sälja och använda. Forsway har visat att det finns en stor efterfrågan med mer än 30 000 levererade modem och pågående förhandlingar med flera intressanta internationella kunder, säger Anna Langenius vid Almi Invest.

Kombinerar befintliga system med ett satellitbaserat modem
Kunderna finns över hela världen med störst potential i USA, Sydamerika och Mellanöstern. Produkterna kan också fungera för att ladda upp tung internettrafik i mobila internetnätverk och är ett komplement för mobiloperatörer att hantera fler kunder i sina nät och erbjuda snabbare internet kopplat till de mobila nätverken. Antalet internetanvändare i världen har fördubblats sedan 2005, men det finns fortfarande 10 miljoner hushåll i USA som enbart har tillgång till internet via telefonmodem. I Ryssland finns 10 miljoner hushåll utan tillgång till internet och även i Europa är efterfrågan på bredband stor.

– Tillgången till internet upplevs idag som en rättighet och över 80 länder i världen har en nationell internetstrategi som driver på utbyggnaden. Vårt system gör att man kan kombinera befintliga system med ett satellitbaserat modem. Det är vi ensamma om idag, säger Tobias Forsell.

Forsway Scandinavia AB grundades 2003 i samband med nedläggningen av Nokia Home Communication divisionen Sverige. Bolaget lanserade sin första produkt 2004, ett internet via satellit för Viasat och SES Astra. Över 30 000 modem är sålda till kunder i Afrika, Sydamerika och Europa, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.