Alla slåss om mini-PC

PC-tillverkaren Asus framgångar med lilla enkilosdatorn Eee PC har skapat en helt ny klass av datorer. Nu vill alla datortillverkare vara med och konkurrera. Senast ut är LG Electronics med LG X110, men de flesta, inklusive Dell och HP, har redan visat egna datorvarianter. Den nya netbook-klassen karakteriseras av låg vikt (ca ett kilo), litet format och framför allt ett lågt pris, runt tre tusen kronor.

Det verkligt nya är egentligen priset. Datorer med en vikt runt ett kilo är inget nytt, men hittills har datortillverkarna föredragit att positionera dem i lyxklassen. Avancerade enkilosdatorer brukar kosta runt 20 000 kronor. De vanligare trekilosdatorerna har sjunkit dramatiskt i pris, men länge lyckades tillverkarna hålla emot prisfallen på lättviktsdatorerna.
Men när Asus lanserade lilla Eee PC brast fördämningarna. På kort tid sålde företaget en miljon datorer och alla de andra tvingades att hänga med. Bidragande orsak är förstås också Intels nya Atom-processor, även om de två första Eee PC-modellerna faktiskt är baserade på mera konventionella Intel-processorer.
En intressant följd av framgångarna är att Microsoft tvingats att förlänga möjligheten att köpa Windows XP. Netbookdatorer levereras normalt sett antingen baserade på Linux eller Windows XP. Windows Vista är alldeles för stort och långsamt för den här datorklassen.
LGs nya netbook ligger i den övre prisklassen för netbooks, men är också en av de första med inbyggt mobilt bredband (Turbo-3G).

Comments are closed.