Acconeer får ny storägare

BGA Invest går in som storägare i det i Lund lokaliserade sensorföretaget Acconeer, som utvecklar en 3D-sensor baserad på en wavelet-teknik med högfrekventa radiovågor för detektering av avstånd i tre dimensioner.

Acconeer ser flera möjliga tillämpningar för sin sensor – bland annat i robotar

Sensorn utvecklas av teknikentreprenörerna Mikael Egard och Mats Ärlelid tillsammans med professor Lars-Erik Wernersson, som var deras handledare vid doktorandstudierna vid Lunds universitet. Tillsammans med LU Innovation Systems grundade de Acconeer 2011.

Acconeers wavelet-baserade teknik bygger på mer än 20 manårs FoU. Den patentsökta Sensorlösningen är radiobaserad och kommer att levereras i ett enda kapsling som inkluderar en antenn. Radiotekniken ger möjligheter till exakta avståndsmätningar och innebär att det inte behövs någon fysisk öppning i kapslingen samt erbjuder en mer robust konstruktion jämfört med en IR- eller ultraljudsbaserad teknik då den inte är lika känslig för olika miljöförhållanden.

BGA Invest kommer nu att äga 20 procent och samtidigt går även ett koreanskt bolag inom mobilindustrin in som delägare i Acconeer. För BGA Invest är detta den första investeringen som görs i ett Ideonbolag sedan bolaget flyttade till Ideon i Lund för två år sedan.

– Vi vill ha en regional förankring och kommersiellt ligger denna investering helt rätt i tiden. Produkten är snart redo för marknaden. BGA Invest kommer att vara en aktiv delägare och bidra med affärs- och marknadskompetens, säger Bengt Adolfsson vid BGA Invest.

Acconeer ser en rad olika områden där deras sensor kan komma att användas, bland annat som integrerad i en mobiltelefon där sensorn kan mäta flera olika djup i bilden och avgöra sko- eller klädesstorlek, relevant vid exempelvis on-lineförsäljning. Det finns också flera, möjliga tillämpningar inom robotteknik, detekteringar av rör eller elledningar i väggar, testning i produktion av känsliga konstruktioner, i trygghetssystem där sensorn kan bidra med information om rörelser och andningsfrekvens samt i olika fordonstillämpningar.

Comments are closed.