Annons

ABB köper ASTI Mobile Robotics Group

ABB köper ASTI Mobile Robotics Group, en global tillverkare av autonoma mobila robotar (AMR). Köpet breddar ABB:s erbjudande inom robotik och automation och undertecknades den 19 juli.

ASTI, med huvudkontor i Burgos i Spanien, grundades 1982 och har över 300 anställda i Spanien, Frankrike och Tyskland. Majoritetsägare är Veronica Pascual Boé, som även är vd. Bland övriga aktieägare finns den europeiska tillväxtinvesteraren Keensight Capital. Idag stöttar ASTI en av Europas största installerade AMR-flottor och har en bred kundbas inom fordonsindustri, logistik, livsmedel samt läkemedel i 20 länder. Sedan 2015 har företaget haft en tillväxt på nära 30 procent årligen med målet att nå 50 miljoner dollar i intäkter 2021.

– Med sin branschledande portfölj, omfattande utbud av programvara och djupa domänexpertis i tillväxtsegment, är ASTI det perfekta valet för oss när vi ska stötta våra kunder med nästa generation av flexibel automation, säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation. I och med förvärvet blir ABB det enda företaget som erbjuder en komplett automationsportfölj av AMR:s, robotar och maskinautomationslösningar, från produktion och logistik till användning. Detta förändrar spelplanen för våra kunder när de anpassar sig till den individualiserade konsumenten och utnyttjar möjligheterna som följer av stora förändringar i konsumentefterfrågan.

– ABB:s vision är en perfekt matchning för oss eftersom vi båda bidrar till våra kunders flexibilitet och konkurrenskraft genom att påskynda automatiseringen på arbetsplatsen, säger Veronica Pascual Boé, vd för ASTI. Detta är nästa spännande steg på vår resa och tillsammans kommer vi att påskynda våra innovationsplaner, utöka vår globala kundtjänst, våra partnernätverk, produktion och utförandekapacitet, samt dra fördel av ABB:s tillgång till den globala marknaden, särskilt vad gäller Kina. Det gläder mig att bli del av den utökade ledningsgruppen för Robotics och att leda AMR-verksamheten för att leverera på denna ambitiösa tillväxtplan.

ASTI:s AMR-portfölj inkluderar bland annat autonoma bogserfordon, ”varor-till-person”-lösningar och pallastare samt ett omfattande utbud av programvara, allt från fordonsnavigering och kontroll, flotta- och orderhantering till molnbaserade spårbarhetssystem.

Dessa kommer att integreras med ABB:s portfölj av robotar, maskinautomation, modulära lösningar och utbud av programvara, inklusive RobotStudio, ABB Robotics simulerings- och programmeringsverktyg.

ABB och ASTI erbjuder en djupgående domänexpertis inom tillverkningsindustrin, inklusive fordon, livsmedel och konsumentförpackade varor samt inom nya tillväxtsegment som logistik, e-handel, detaljhandel och hälso- och sjukvård.

Den globala AMR-försäljningen förväntas uppgå till cirka 14 miljarder dollar 2025, med en CAGR på cirka 20 procent, och ABB planerar att utöka försäljning av och servicestöd för AMR globalt till 53 länder.

ASTI:s huvudkontor i Burgos i Spanien, kommer att utgöra huvudkontoret för ABB:s AMR-verksamhet, ledd av Veronica Pascual Boé. Kärnfunktioner, inklusive FoU, teknik och produkt- och projektvärdekedja, kommer fortsätta drivas vid ASTI:s anläggningar. ABB kommer att utöka produktionskapaciteten vid AMR:s huvudkontor för att stötta den planerade försäljningsexpansionen i Europa samt Nord- och Sydamerika. För att främja tillväxtpotentialen för AMR i Kina och övriga Asien kommer ABB också att etablera ett AMR-nav, inklusive full värdekedja och tillverkning, vid den nya robotfabriken som öppnar i Shanghai 2022. Kina, världens största robotmarknad, förväntas stå för 1,8 miljarder dollar av AMR-försäljningen år 2025.

Comments are closed.