50 procents marknadsandel för projicerade kapacitiva pekskärmar

Snabba framsteg inom touchscreen-teknik för konsumentprodukter gör nu att många företag och industriella miljöer nu efterfrågars samma typ av funktioner.
Enligt industrianalysföretaget Display Search ökade intäkterna för pekskärmen under 2009 för att nå 4,3 miljarder dollar och beräknas tredubblas till 2016.
Intressant är att över 50 av marknaden för pekskärmar följer tekniken Projected Capacitive Touch (PCAP). Det är en avancerad version av kapacitiv touch-teknik och ett ännu tåligare alternativ till resistiv teknik.
PCAP uppfyller industriella krav och funktioner i kombination med en helkapslad bezelfri infattning för att klara tuffa applikationer. Det ger hållbarhet, reptålighet, god hygien, multi-touch-funktioner och en fantastisk bildkvalitet. Det är perfekt för krävande miljöer i exempelvis fabriker och medicinska miljöer. PCAP-tekniken är också väl lämpad att använda i utomhusmiljöer som t ex i gruvor eller på lastkajer.

Projicering
Funktionen för PCAP innebär att man projicerar ett elektromagnetiskt fält genom ytan på pekskärmen. Sensorer bygger på transparent elektrodteknik och två indium-tennoxid-skikt (ITO) som kan känna när ett finger ändrar den kapacitiva kopplingen.
Ett tjock skyddsglas tillåter att man använder fingrar och handskar. PCAP kan också användas utomhus i regn och snö, tack vare en kemiskt tålig yta. Dessutom tål PCAP extrema temperaturer.

Mest sålda
PCAP-pekskärmar är nu den mest sålda formen av pekskärm enligt Display Searchs 2011 rapport “Projected capacitive became the leading touchscreen technology in terms of revenue in 2010.”
Det är lätt att se varför. PCAP är hållbart och perfekt för utomhusbruk, den har utmärkta optiska prestanda är höggradigt transmissiv och erbjuder hög upplösning och multi-touch-funktioner.
Så, vad kostar den? I en första jämförelse verkar PCAP vara dyrare än andra touchscreen-tekniker. Men total ägandekostnad beräkningar visar att PCAP betalar sig med tiden på grund av ökad hållbarhet och tillförlitlighet, och minskad underhåll och stillestånd. Det härdade glas som används av PCAP till exempel kommer att motstå miljontals beröringar, att jämföra med resistiva skärmar. Dessutom behöver PCAP-skärmar aldrig kalibreras.
PCAP kan användas på så många sätt. Det är idealiskt för en mängd olika företag, industriella och medicinska tillämpningar, inklusive sedel- och biljettautomater, kiosker, larm- och säkerhetssystem, elegant designade displayer, digitala signaturer, miljötåliga bildskärmar i farliga miljöer, hygienisk utrustning för medicinska applikationer och mycket mer.

Skräddarsydda lösningar
Att få tag i PCAP-teknik är inte ett problem. Det finns många leverantörer. Utmaningen är dock att definiera och genomföra avsedd användning i den totala lösningen.
Efterfrågade industriella krav från företag måste hanteras på 1:1-basis. Varje förfrågan är olika, varje användning varierar. Och det är där många företag kommer att fortlöpande kräva en unik metod, med hög kvalitet, expertis och stöd från början till slut.
Finavstämning kan göras med hjälp av experter från industrin. De kan ta en generisk PCAP-lösning och förvandla den till något som verkligen fungerar.
Teknikleverantörern Avnet Embedded kan leverera en skräddarsydd, en för slutkunden unik lösning i en rad branscher som medicin, industri, marin, fordon och mer.
Med rätt PCAP-teknik tillsammans med en noga utvald TFT-skärm kan lösningen ge förbättringar i flera avseenden: 20 ms responstid, en panel som kan manövreras med ett finger, en handske eller en penna, driftstemperaturer mellan -20°C och  +80°C och mycket mer.
TFT-skärmar i storlekar upp till 24 tum från utvalda tillverkare kan anpassas med företagslogotyper. PCAP-lösningar kan sedan skräddarsys för att passa olika behov. Varje projekt genomgår en fullständig testperiod i Avnet Embedded labb som finns i nästan alla europeiska länder.

Av Titus Aho, Avnet Embedded

Comments are closed.