5 000 pund och ett rejält nagelfarande

När KTH-studenten Hjalmar Nilsonne, tillsammans med Rasmus Davidsen från DTU, nyligen tog hem förstapriset i den prestigefulla miljötävlingen Cleantech Challenge 2011 var granskningen av affärsplanen minst lika viktig som prispengarna för Hjalmar Nilsonne.

– Det var väldigt hög nivå på många av bidragen i Cleantech Challenge i år, Vi möte extremt tufft motstånd från de 50 lag som var med i tävlingen, säger Hjalmar Nilsonne, som läser industriell ekonomi med inriktning på energisystem vid KTH.

Det var han, som tillsammans med teknologen Rasmus Davidsen från Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som tog hem segern i årets upplaga av Cleantech Challenge, enligt ett pressmeddelande från KTH.
Tävlingen går ut på att främja att ingenjörer samarbetar mer med omvärlden och tänker mer affärsinriktat när det gäller miljöteknik. Varje deltagande lag består av minst två personer; en blivande ingenjör med en teknisk innovation, och så en blivande ingenjör med ekonomisk kompetens. Många lag bestod dock av fyra personer.

– Vi träffades i Abu Dhabi på en konferens för initiativet ”The Young Future Energy Leaders”. Rasmus Davidsen var teknologen i vårt lag, jag var personen med den affärsmässiga kompetensen, säger Hjalmar Nilsonne.

Själva innovationen som Hjalmar Nilsonne och Ramus Davidsen ställde upp med var en teknik för att göra vanliga solceller mer effektiva.

– Ramus Davidsens idé är att lägga en nanostruktur på solcellerna så att de absorberar mer av solenergin. Därmed minskar energiförlusten på grund av reflektion. Varje solcell kan därmed generera mer energi, säger Hjalmar Nilsonne.

Han tillägger att metoden för att minska problemet med reflexer kostar lika mycket som dagens konventionella antireflexbehandlingar, men är betydligt bättre.

– Än så länge har vi dock bara jobbat med våra solceller på laboratorienivå, men framtidsutsikterna är ljusa, säger Hjalmar Nilsonne.

Han är givetvis glad över prissumman om 5 000 pund, men menar att återkopplingen på affärsidén under Cleantech Challenge är minst lika viktig.

– Vi fick extremt högklassisk återkoppling från experter på området miljöteknik. Affärscoacher och affärsutvecklare från Environmental Technologies Fund och Cleanworld Capital, som bland annat hjälper företag som investerar i den här typen av teknik, genomförde en stenhård utvärdering av vårt bidrag. Det var väldigt givande, säger Hjalmar Nilsonne.

Comments are closed.