3D-transistor från Intel

Med 22 nm-processorn ”Ivy Bridge” lanserar nu Intel 3D-transistorer i stor skala. Intels Tri-Gate-teknik ger prestandaförbättringar, samtidigt som energiförbrukningen kan minskas.

Intels vägval innebär dock inte bara fördelar. Man väljer också en betydligt mera komplex och framför allt obeprövad produktionsteknik. Tri-Gate-tekniken presenterades visserligen redan 2002, men det handlar om ett mycket stort steg och först i verklig volymproduktion står det klart om allt fungerar som det är tänkt.
Men, de möjliga fördelarna är verkligen stora. Tri-Gate-transistorerna kan arbeta med lägre spänning och mindre strömläckage, vilket skapar förutsättningar för en tidigare ouppnåelig kombination av förbättrad prestanda och energieffektivitet jämfört med de mest avancerade transistorerna med dagens teknik. En processor byggd med 22nm-teknik och 3D Tri-Gate-transistorer blir upp till 37 procent snabbare vid låg spänning jämfört med Intels 32nm-kretsar med traditionella transistorer. Ökningen gör kretsarna idealiska för små handhållna apparater som använder mindre energi. Alternativt kan de nya transistorerna göra att kretsarna kan utnyttja hälften så mycket energi för att utföra samma arbete som en processor baserad på dagens traditionella transistorer i 32nm-teknik.
– De ökade prestanda och den minskade energiförbrukning som man uppnår med Intels 3D Tri-Gate-transistorer liknar inget annat vi sett tidigare, säger Mark Bohr, Intel Senior Fellow. Denna milstolpe i processorutvecklingen kommer att handla om mycket mer än att upprätthålla utvecklingen enligt Moores lag.  Fördelarna i form av lägre spänning och reducerad energiförbrukning överträffar med god marginal de förbättringar vi brukar se från en processorgeneration till en annan. Det kommer att ge utvecklarna möjlighet att göra dagens apparater smartare men även ta fram helt nya. Vi tror att detta genombrott kommer att förstärka Intels ledande position inom halvledartekniken.
– Intels forskare och ingenjörer har återigen återuppfunnit transistorn, den här gången genom att utnyttja den tredje dimensionen, säger Intels ordförande och CEO Paul Otellini.

Comments are closed.