3-D-mobiltelefon i HD-kvalitet

Irländska Movidius lanserade idag en hård- och mjukvaruplattform för 3D i HD-kvalitet, avsedd för mobiltelefoner. Systemet fungerar utan separata glasögon.

– Det beror på att betraktningsvinkeln är så snäv, säger Bob Tait från Movidius. Den smarta mobiltelefonen är på många sätt den perfekta 3D-applikationen, eftersom den är lagom stor för att integrera allt som behövs i en enda liten enhet. Det är till exempel lätt att bygga in kameror med rätt avstånd.
Plattformen Myriad MA1133 kan skapa 3D-bilder och 3D-video från två små HD-kameror. Den klarar också att konvertera 2D-bilder till 3D på ett realistiskt sätt.
– Här har utvecklingen gått framåt kraftigt. Tidigare blev bilderna ganska onaturliga, med 3D-objekt mot en helt platt bakgrund. Nu klarar vi att konvertera både förgrund och bakgrund.
Naturligtvis krävs massor av beräkningar i realtid, samtidigt som energiförbrukningen inte får vara för hög. Myriad MA1133 baseras på en egen multicore-arkitektur som klarar att ge 20 GFlops.
Movidius har kontor på Irland och i Hong Kong. Företaget har också ett mjukvarucenter i Rumänien, där en stor del av mjukvaran utvecklas.

Comments are closed.