Annons

Liten sensor känner av RGBW-ljus

Vishay Intertechnology har lanserat en ny digital RGBW-sensor för noggrann spektral RGBW- avkänning och med en svarstid i detektering av det omgivande ljuset nära det mänskliga ögats.

Vishay sensor är döpt till VEML6040 och innehåller foto pin-dioder och en IC för signalbehandling i en 2,0 mm med 1,25 mm x 1,0 mm kapsel för ytmontering samt ett I2C-gränssnitt.

Kretsen, som släpptes på marknaden för några dagar sedan, känner av rött, grönt, blått och vitt ljus (RGBW), och har en 16-bitars upplösning för varje färgkanal. VEML6040 är lämpad för till exempel smartphones, digitalkameror och tv-apparater där den kan användas för att justera ljusstyrka, färgtemperatur och bakgrundsbelysning utifrån det omgivande ljuset. Det innebär att LCD- och LED-paneler kan vara bekvämare för slutanvändarnas ögon.

Sensorn uppges innehålla de kretsar som behövs för färgbalansering, styrning av bakgrundsbelysning och mätning av färgtemperatur i en och samma komponent samt eliminera behovet av ett externt motstånd.

VEML6040 inbyggda fotodiod har en känslighet för detektion från 0,0056 lx till 11,7 klx, vilket gör att sensorn kan användas i applikationer med mörka lins-konstruktioner. Sensorn uppges också vara immun mot fluorescerande ljusflimmer och drar i ett så kallat shutdown-läge < 1 µA samt har en stabil temperaturkompensation från -40° C till +85° C, enligt Vishay.

Sensorn har en driftspänning och I2C-busspänning mellan 2,5 och 3,6 V och är kapslad i en blyfri 4-pinnad OPLGA. Färgsensorn finns nu tillgänglig som prover och i produktionsmängder.

Comments are closed.