Annons

Kineser anklagas för spionage i USA

Federala åklagare i USA har lämnat in en stämningsansökan mot sex kinesiska medborgare, vara tre med examina vid University of Southern California, för att ha ägnat sig åt industrispionage och stöld av affärshemligheter från Avago Technologies och Skyworks Solutions.

Enligt åklagarna träffades två av de åtalade – Hao Zhang och Wei Pang – vid University of Southern California där de studerade elektroteknik och sedermera forskade på FBAR-teknik, finansierat av den statliga försvarsmyndigheten Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Efter att ha tagit sina doktorsexamina runt 2005 tog Pang anställning som FBAR-ingenjör vid Avago Technologies och Zhang fick också anställning som FBAR-ingenjör, men då vid Skyworks Solutions. De påstått stulna affärshemligheterna ska enligt åtalet tillhöra just Avago eller Skyworks.

Enligt åtalet ska Pang, Zhang och andra medkonspiratörer under 2006 och 2007 utarbetat en affärsplan och börjat ta kontakt med bland annat kinesiska universitet för att undersöka möjligheter att starta tillverkning av komponenter med FBAR teknik i Kina. Det skall ha lett till att relationer etablerades med tjänstemän vid Tianjin University. Tianjin University är ett ledande universitet som sorterar under Kinas undervisningsministerium.

Såsom det anges i åtalet ska tjänstemän från Tianjin University flugit till San Jose 2007 för att träffa Pang, Zhang och andra medkonspiratörer. Kort därefter beslöt Tianjin University att stödja Pang, Zhang och andra i att etablera en FBAR tillverkningsanläggning i Kina. Pang och Zhang fortsatte dock att arbeta för Avago och Skyworks i nära samordning med Tianjin University. I mitten av 2009 slutade både Pang och Zhang samtidigt från de två amerikanska företagen och accepterade positioner som professorer vid Tianjin University. Tianjin University har senare bildat ett joint venture-företag med Pang, Zhang och andra under firmanamnet ROFS Microsystems med avsikten att massproducera FBAR-produkter, enligt uppgifter från U.S. Justitiedepartement.

Åtalet, som rönt stor uppmärksamhet i media i USA, består av totalt 32 åtalspunkter. Professor Hao Zhang greps i måndags i USA medan de övriga, påstådda konspiratörerna tros befinna sig i Kina. Samtliga riskerar mångåriga fängelsestraff.

Comments are closed.