ÅAC Microtec testar miniatyriserad satellit

För andra gången under 2009 kommer ÅAC Microtec att flyga i rymden med sina uppmärksammade mikrosystembaserade rymdkomponenter.
I morgon onsdag lyfter en indisk bärraket med ÅACs (f.d. Ångström Aerospace) miniatyriserade datorer, styrsystem och minnen. ÅAC blir världens första företag att demonstrera en nanosatellitarkitektur baserad på 3D-packeterad mikroelektronik och mikromekanik (Mems).

ÅAC Microtec har tillsammans med RUAG Space (f.d. Saab Space) levererat världens mest avancerade nanosatellitarkitektur baserad på ”plug and play” för snabbinsats- och forskningssatelliter till det tyska företaget OHB Systems. Satellitarkitekturen benämns INOVATOR (IN-Orbit Verificationof ÅAC Technologies on Rubin) och består av miniatyriserade delsystem för datahantering och kommunikation, attitydkontroll och massminnen. Inovator beskrivs som ett avancerat experiment för framtidens små och mycket kraftfulla satelliter som kan erbjudas för uppsändning från flygplan och små bärraketer. Attitydkontrollmodulerna använder ÅACs unika kiselviateknik, XiVIA.

– Detta är första gången som någon visar ett nanosatellitsystem i rymden som helt är byggt med 3D elektronikpaketering. På Inovator demonstrerar vi grunden till framtidens små satelliter där våra delsystem totalt väger mindre än 120 gram. Det är revolutionerande och gör det möjligt att i framtiden flyga mycket avancerade instrument på små satelliter då styrelektroniken blir så liten, säger projektledare Robert Thorslund på ÅAC Mictotec.

ÅAC har tillsammans med RUAG Space byggt ett massminne baserat på RUAG Space design till ESA-satelliterna Herschel och Planck, med målet att visa att ÅACs byggteknik kan användas till existerande elektriska konstruktioner.

– RUAG Space har bidragit med sin långa erfarenhet kring rymdelektronik och minnen. Speciellt intressant har varit att prova om ÅACs teknik fungerar i hybridlösningar där delar av nuvarande lösningar miniatyriserats. Vi har integrerat och testat ÅACs teknik i labmiljö i Göteborg med bra resultat. Det blir spännande att se hur systemen presterar i rymden, säger informationschef Lars Nordfeldt på RUAG Space.

Uppsändningen sker tillsammans med forskningssatelliten Ocean-Sat 2 och är beräknad till 11.56 lokal indisk tid eller 07.23 svensk tid onsdagen den 23 september. Bärraketen är en indisk Polar Launch Service Vehicle (PLSV-C14) Inovator beräknas att slås på i rymden klockan 09.00 svensk tid. Inovator-experimentet har bekostats av Rymdstyrelsen och har utvecklats under tre år.

Comments are closed.