Wozniak tror på enkelhet

– Jag brukar tävla med mig själv om att använda så få komponenter som det bara är möjligt, säger Apple-grundaren Steve Wozniak.


Steve Wozniak höll öppningsanförandet på IP Expo 2013 i Kista

Hans strävan efter enkelhet har resulterat i några av de mest framgångsrika konstruktioner som persondatorvärlden sett. Genom att direktkoppla datorgrafiken till bildskärmen, i stället för att ta omvägen via en dyrbar terminalelektronik, kunde Wozniak spara pengar och skapa en fungerande datorgrafik. Genom att koppla förbi den inbyggda elektroniken i floppydiskenheten kunde han snabba upp diskhanteringen och göra floppydisken ekonomiskt försvarbar för billiga persondatorer.
– Jag visste faktiskt inte ett dugg om hur en floppydisk fungerade innan jag på bara två veckor lovade att få fram en Apple-dator med floppydisk. Men det var enda chansen för mig att få hänga med till datormässan i Las Vegas och det ville jag väldigt gärna. Att inte ha några förutfattade meningar var i det här fallet en stor fördel.
Den här strävan efter enkelhet och effektivitet finns fortfarande kvar. Idag är Wozniak chefstekniker hos massminnesföretaget Fusion-io, ett företag som tillverkar flashbaserade massminnessystem. Företagets lösningar försöker inte emulera hårddiskar.
– På det sättet kan man kapa bort en mängd onödig elektronik som bara sänker prestanda. På kuppen kan man vinna så mycket i snabbhet att antalet serverdatorer kan minskas drastiskt. Resultatet är lägre energiförbrukning och bättre tillförlitlighet.
Steve Wozniak hade också ett klart budskap till alla som vill starta ett eget teknikföretag.
– Se till att ha fungerande teknik innan ni börjar leta finansiärer. På det sättet har ni en mycket bättre position och har betydligt bättre möjligheter både att tjäna pengar och att kunna bestämma.


Steve Wozniak tillsammans med Leif Odselius, välkänd elektronikprofil.

Comments are closed.