VTT utvecklar ny liten laserkälla

vid VTT Technical Research Centre i Finland utvecklas nu en laserljuskälla för de projektorer som kommer att integreras i mobiltelefoner och som kommer möjliggöra noggrann och effektiv projektion av till exempel fotografier och filmer på olika underlag.

 

Mobiltelefoner utrustade med laserljuskällor kan finnas i konsumentprodukter redan inom några få år, spår VTT.

Små laserprojektorer med en längd 1-2 cm kan integreras i många typer av elektroniska apparater, såsom digital- eller videokameror, spelprylar och mobiltelefoner. Integrerade mikroprojektorer kan i praktiken projicera bilder i en storlek som motsvarar ett A3-ark på en. Utmaningen består i att utveckla en liten, energieffektiv RGB-ljuskälla vars tillverkningskostnader måste hållas låg. Lösningen på dessa utmaningar söks i ett projekt som kombinerar finsk ”know-how” inom VTT, EpiCrystals Inc. och Aalto-universitetet.

– Projektet har framgångsrikt kombinerat kunskap inom flera teknikområden vid VTT och projektpartners, från tillverkningsmaterial och korrekt fokusering hos laserchips, hela vägen till design av produktionslinjen. Projektet lanserades förra hösten och vi är nu in i ett skede där vi kan gå från ”brainstorming” och design till att bygga prototyper. Vårt mål är att under sommaren bevisa att stora mängder av de nya laserljuskällorna kan tillverkas snabbt och ekonomiskt, säger Principal Scientist Timo Aalto vid VTT.

EpiCrystals Inc. strävar mot den globala marknaden med sin produkt, och det är företagets målsättning att vara teknik- och marknadsledande inom laserljuskällor för mikroprojektorer 2015.

– Vi utvecklar en helt ny teknik som för närvarande inte används någon annanstans i världen. För närvarande finns det fristående projektorer på marknaden som kan kopplas till elektroniska apparater och början på integrerade projektorer, men deras kvalitet och priset är inte tillräckligt konkurrenskraftigt. Stora elektroniktillverkare är extremt intresserade av integrerade projektorer och marknadsundersökningar visar att efterfrågan på mikroprojektorer kommer att öka kraftigt under de kommande åren. Snart kommer cirka två miljarder mobiltelefoner per år att säljas globalt, och även om ett par procent av dem innehåller en projektor så pratar vi om tiotals miljoner exempla r– och hundramiljoners-gränsen är inte långt borta heller, säger vice president of Business Development Tomi Jouhti vid EpiCrystals Oy i ett pressmeddelande.

EpiCrystals lasermoduler kommer att massproduceras i Asien men forskning och utveckling blir kvar i Finland också i framtiden. VTT:s, EpiCrystals och Aalto-universitetets projekt har fått finansiering från Finlands utvecklingsmyndighet för teknologi och innovation; Tekes.

Comments are closed.