Volvo visar ny hybridbuss

Den nya elhybridbussen, Volvo 7900, introduceras officiellt under International IAA Commercial Vehicles show sista veckan i september. Bussen minskar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med upp till 75 procent. Totala energiförbrukningen minskar med ca 60 procent.

 

Redan nu har Volvo kontrakt med flera europeiska städer för leverans av hybridbussar och Håkan Agnevall, chef för Volvo Bus Corporation, hävdar bestämt att hybridbussar och elbussar är framtidens kollektivtrafiklösning i städerna.
– Bussarna gör det möjligt att reducera energiförbrukningen, minska utsläppen och minimera påverkan på klimat och närmiljö. Den låga ljudnivån är också en stor fördel.
Ljudnivån intill en hybridbuss är ca 65 dB, alltså normal samtalsnivå. Elhybriden körs på el ca 70 procent av tiden och i många fall är det möjligt att köra enbart på el. Att ladda batterierna vid slutstationen tar bara sex minuter.
Under 2014 och 2015 kommer system för elbussar att byggas upp i Hamburg, Luxemburg och Stockholm. I Göteborg har tre prototyper redan körts i fälttest under ett år. Serieproduktionen av bussarna beräknas starta i början av 2016.
Hybridbussen Volvo 7900 är 12 m lång och kan ta upp till 95 passagerare (32+1 sittplatser). Elmotorn är på 150 kW, med ett vridmoment upp till 1 200 Nm. Litiumjonbatteriet har en kapacitet på 19 kWh och arbetar med 600 V spänning.

Comments are closed.