Vinnarna av Sveriges största uppfinnarpris utsedda

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingsstipendium, är innovatören Ulrik Beste från Uppsala län som utvecklat ett material som lämpar sig för friformning i 3D skrivare av komplicerade detaljer med stor nötningsbeständighet. Han fick ta emot årets SKAPA-stipendium på 500 000 kr från prisutdelaren Håkan Lans under Innovationsgalan som arrangerades av Stiftelsen SKAPA i Stockholms konserthus den 3 oktober.

– Årets pristagare visar på stor innovationsanda. Ulrik Beste har utvecklat ett material som i första hand är avsett för skärande bearbetning inom industrin både i Sverige och internationellt, säger Mats Olsson, ordförande för stiftelsen SKAPA.
– Ett bra klimat för uppfinnare är viktigt för Sveriges framtid och SKAPA Utvecklingsstipendium delas ut för att stödja uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden, fortsätter Mats Olsson.
Andrapristagaren av SKAPA Utvecklingsstipendium är Fredrik Östlin från Värmlands län som fick 75 000 kronor för sin webbförmedlingstjänst som ökar återanvändningen av material i första hand inom en kommun genom att överskott av t.ex. möbler i en del av organisationen kan utnyttjas i en annan del.
Tredjepriset, 25 000 kronor gick till Margaretha Mathiasson från Norrbotten län för hennes nålsticksskydd som säkerställer att insulinnålar förstörs och skyddas så att inte stickskador uppstår.
Stiftelsen SKAPA delade också ut ett innovationspris tillpersoner födda 1983-1994, ”SKAPA Framtidens Innovatör”.
Första pris, ett stipendium på 75 000 kr, delades ut till Niklas Salomonsson från Uppsala län för hans sensorsystem för kolfiberrobot som möjliggör 3D positionering i realtid som kompenserar för flexning i robotarmarna.
Andra priset, ett stipendium på 50 000 kr, gick till Felicia Åkerlind och Josephine Eskilsson
från Kalmar län för deras mobilapp som ger användaren en möjlighet att ha sin egen garderob i mobilen för att strukturera och kategorisera sitt klädinnehav.
Ett stipendium på 25 000 kr delades ut, som tredje pris, till Christoffer Lindhe från Hallands län för hans protesfot med ökad rörlighet i fotbladet.
Syftet med utmärkelsen ”SKAPA Framtidens Innovatör” är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer. Utmärkelsen är en satsning av VINNOVA.

Comments are closed.