Vinnarna av SKAPA-priset utsedda

Vinnarna av SKAPA-priset 2020 och SKAPA-talang för unga innovatörer i Stockholms län är utsedda. Prisutdelning sker i Tessinska palatset i Stockholm den 6 oktober klockan 16.00.

– Förra året slog vi rekord i antal sökande och i år slog vi nytt rekord igen, säger Robert Kingfors, vd Södertälje Science Park och ansvarig för juryn i Stockholms län. Det har varit oerhört många bra och välutvecklade uppfinningar till årets SKAPA Innovationspris. Att utse en vinnare i de olika kategorierna har varit ett gediget arbete för juryn och vi önskar att vi kunde uppmärksamma flera av de sökande men tyvärr är antalet vinnare begränsat. Det finns en fantastisk innovationskraft i Stockholm,.

Vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län:

Kyuko Jansson, Innovation partners AB – Genom att nyttja modern teknik, integrerad i textil, mäter Noui vätskan i urinblåsan och larmar vid behov. En ny och innovativ metod, bestående av en elektronisk konstruktion i kombination med smart mjukvara, ger människor med inkontinensproblem möjlighet att leva ett relativt bekymmersfritt liv.

Wilhelm Bäckström – hud – På ett smart och praktiskt sätt har hud tagit fram en konkret lösning på ett vanligt vardagsproblem som drabbar många individer. Genom diskhandskens tre olika lager så behålls händerna både rena och torra utan risk för uttorkning och eksem.

Vinnarna av SKAPA-talang för unga innovatörer i Stockholms län:

Dora Palafi ImagiLabs – Kvinnor är generellt sett underrepresenterade inom tech och kodning. ImagiLabs väcker nyfikenheten och intresset hos tonårstjejer genom sin produkt ImagiCharm som i realtid på ett kul och engagerat sätt inspirerar och återkopplar resultatet av kodningen. Linfan Zhang, Norrsidan Innovation- Norrsidans Innovation har en lösning som mäter innehållet i alla typer av soptunnor genom signaler till ett IoT-nätverk. Detta skapar stor effektivitet för renhållningsarbetare som kan tömma när det faktiskt behövs, vilket sparar både miljö och kostnader.

Juryn för Stockholms län 2020

– Robert Kingfors, ordf, Södertälje Science Park
– Ivar Björkman, Openlab
– Emanuel Alvarez, Trafikverket (tid SISP)
– Johan Ödmark, SISP
– Wanja Bellander, Binnova
– Eva Helén, Södertälje Science Park
– Petra Dalunde, KSC/UICTA
– Johanna Engman, Kista Science City

Om SKAPA-priset

Kategori SKAPA-priset: Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare.

Kategori SKAPA-talang för unga innovatörer: Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA talang för unga innovatörer. Alla födda mellan 1989 och 1999 har nu chansen att vara med och tävla om 250 000 kronor (delas på högst tre nationella vinnare). De 24 länsfinalisterna får ett diplom och 10 000 kr. VINNOVA står bakom SKAPA-talang för unga innovatörer.

Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Comments are closed.