Varmvitt LED-ljus

En varmvit och en vit lysdiod kan ge en helt ny upplevelse av belysning. Den nya lysdiodkombinationen har Ra-värdena 96, respektive 92. Vanliga glöd- och halogenlampor har ett Ra-värde på 100, eller närmare 100. Men tyvärr ger de dåligt energiutbyte.
Ra är ett sätt att mäta hur bra ljuset återreflekteras från lysdioden. På detta sätt kan upplevelsen av ljuset mätas och jämföras mellan olika ljuskällor. Det är givetvis betydligt svårare att utveckla och leverera lysdioder med högt än lågt Ra. Lysdioder med låg Ra kräver inte de färgnyanser av ljuset som vi har svårast se. Men trots det måste de finnas med för att vi ska få en bra upplevelse av ljuset och framförallt för att ögat ska kunna detektera alla färgnyanser i vår omgivning.
Verkningsgradsmässigt ger dessa enheter 68 respektive 70 lumen per watt.
Flera länder har redan beslutat om glödlampans "död" genom att inte tillåta mer försäljning. Glödlampans verkningsgrad är mellan 10-15 lm/w. De nya enheterna är alltså mer än fem gånger bättre. Dessa lysdioder kommer därför med all säkerhet att återfinnas i mängder av nya framtida belysningskällor.
Livslängden beräknas till 50 000 timmar, att jämföra med glöd- och halogenlampans 1000 timmar. Lysdioden har dessutom en betydligt mindre miljöpåverkan än någon annan känd belysningsmetod och innehåller inget kvicksilver.
Den nya varmvita ljuskällan säljs av Optoga AB i Arboga.

Comments are closed.