Världsrekord för organiska solceller

Tyska Heliatek fortsätter att effektivisera sin teknik för organiska solceller. Härom dagen lyckades man uppnå 12 procents verkningsgrad med en ny cell.

 

 Det här motsvarar enligt företaget ca 14 procents verkningsgrad med dagens normala solcellstekniker. Orsaken är att de nya solcellerna har betydligt bättre prestanda än normalt vid låg temperatur och dåliga ljusförhållanden.
– Rekordet innebär att vi fortsätter att vara teknikledande inom organiska solceller, säger Thibaud Le Séguillon, CEO för Heliatek. Efter hand räknar vi med att våra kommersiella solceller kommer upp i samma verkningsgrad. Vi räknar med att klara 15 procents verkningsgrad år 2015.
Det gamla världsrekordet löd på 10,7 procent och slogs för bara nio månader sedan. Också den gången var det Heliatek som stod för bedriften.
Organiska solceller har stora produktionstekniska fördelar jämfört med konventionella solceller. Heliatek producerar solcellerna i film på rulle och den minimala tjockleken, det aktiva lagret är bara 5 nm tjockt, gör att solcellerna kan integreras i många fler tillämpningar än vad som hittills varit möjligt. Produktionen är förstås också betydligt billigare och mindre energikrävande än den för kiselceller.

Comments are closed.