Världens snabbaste uppkoppling på DreamHack

Till DreamHack nu den 24-27 november har Cisco och Telia byggt  vad som uppges bli världens snabbaste bredbandsuppkoppling, med en hastighet på 120 Gbit/s. DreamHack väntas locka ett rekordstort antal deltagare i år – cirka 20 000 personer. Med deras hjälp är målet att även slå världsrekord i kapacitetsutnyttjande i nätet.

Rekordförsöket kommer att ske i samband med invigningen av DreamHack den 24 november på Elmia i Jönköping. Då kommer samtliga deltagare att uppmanas att utnyttja så mycket som möjligt av nätets kapacitet. Det tidigare DreamHack-rekordet ligger på 20 Gbit/s, enligt DreamHack.

– DreamHack Winter 2011 blir den största festivalen vi någonsin arrangerat och med rekordmånga besökare på plats är vi övertygade om att vi tillsammans knäcker alla tidigare rekord. Bordsplatserna är sedan förra veckan slutsålda men vi har fortfarande massor av plats för dagsbesökare. Välkommen till DreamHack, säger Robert Ohlén, vd på DreamHack.

En arbetsgrupp på ett 50-tal personer från Cisco, Telia och DreamHack har sedan i somras arbetat med att designa och bygga infrastrukturen mellan Stockholm och Jönköping. All utrustning är på plats och nu återstår endast några testkörningar.

Internetuppkopplingen får en hastighet på 120 Gbit/s. Detta blir med största sannolikhet första gången en så snabb uppkoppling sätts upp med ett avstånd på över 30 mil (mellan Jönköping och Stockholm). Konkret innebär uppkopplingen att 750 000 människor, eller nästan alla invånare i Stockholm, kan streama musik samtidigt. Eller att man kan ladda ner Sällskapsresan på 47 tusendelar av en sekund, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.