Välfärdsteknik lockade äldre

Vilken ny teknik kan hjälpa äldre i deras vardag? Det var en av frågorna när äldre fick möjlighet att fråga om välfärdsteknik på stadsbiblioteket i Trollhättan.

Högskolan driver projektet tillsammans med Högskolan i Östfold och samarbetar bland annat med Trollhättans Stad som arrangerade frågestunden i biblioteket.
– Vi behöver ta reda på hur äldre ser på omsorg och vilket stöd de vill ha i framtiden, säger Johanna Nyman, verksamhetsutvecklare på omsorgsförvaltningen i Trollhättan.
Det kan handla om teknik som kan hjälpa till vid aktiviteter och upplevelser i vård- och omsorgsboenden.
– Det kan vara en musikdocka, robotkatt, eller att bara kunna använda en surfplatta. Att få människor att ta del av den digitala världen.
Riitta Lehikoinen är en av dem som hittat hit. Hon använder redan smartphone och surfplatta men blev förtjust i en robotkatt som demonstrerades.
– Den katten blev jag förtjust i. Den är ju lätt att ha hemma och den behöver inte matas. Den jamade och kurrade, säger hon och ler.
Kaj Lennartsson har redan hittat en teknik som han använder en hel del.
– Jag började med e-handel mer när jag blev pensionär än när jag jobbade. Det är väldigt enkelt och praktiskt att sitta hemma. Man har ju tiden till det också.
Evenemanget är en del av forskningsprojektet eTeam för välfärdsteknologi på Högskolan Väst.

Comments are closed.