Utvecklar liten laddare

Mittuniversitetets forskningscenter STC meddelar att de utvecklar vad som uppges vara världens första isolerade spänningsomvandlare med en switchfrekvens på över 3 MHz och tillräckligt hög verkningsgrad, för att försörja datorer och mobiltelefoner.

Kommersiella lösningar arbetar idag under 150 kHz. En högre frekvens gör det möjligt att krympa omvandlarens storlek.

– Förhoppningsvis så kan spänningsomvandlare vara inbyggda i elektroniska apparater i framtiden så att vi slipper gå omkring och bära på en separat laddare, säger Kent Bertilsson, forskare vid forskningscentret Sensible Things that Communicate (STC) vid Mittuniversitetet.

Omvandlaren är patentsökt i USA och Europa och nu söker Kent Bertilsson nya forskningsbidrag för att kunna fortsätta forskning och utveckling av mer kompakta och effektivare spänningsomvandlare.

Forskning inom kraftelektronik var nytt vid Mittuniversitetet när forskningsprojektet startade. Idag bedrivs etablerad spetsforskning inom högfrekventa, switchade nätaggregat vid universitetet.

– Att intresset för kraftelektronik visade sig vara så stort och att företag inom näringslivet är intresserade av kompetensen som byggs upp vid Mittuniversitetet är jätteroligt, säger Kent Bertilsson i ett pressmeddelande.

Comments are closed.