Unikt testlab på Elektronik/EP08

Lödfogarna hos de blyfria mönsterkort som produceras "live" på Elektronik/EP08 kommer att testas i ett mycket avancerat testlaboratorium. Där ingår bland annat ett SEM, SvepElektronMikroskop för att ingående kunna belysa kvalitets- och tillförlitlighetsfrågorna. Elektronik/EP08 blir först i världen med detta upplägg.
I anslutning till stora scenen, monter C17:51, kommer besökarna på Elektronik/EP08 att i detalj kunna följa tillverkningen av två olika kretskort, med 6 respektive 12 lager.
Korten kommer att ha ett varierade utbud av blyfria ytbeläggningar som ENIG, KemSn, KemAg, Sn100C och OSP. Leverantörerna av mönsterkorten (NCAB, Elmatica, PCB Connect, Ulf Andersson, AVIVCapinor och Cogra Pro) har varit mycket tillmötesgående och verkligen ansträngt sig för att variationen skall bli så stor som möjligt.
Före montering och lödning kommer mönsterkorten att genomgå omfattande tester, som t ex noggrann mätning av olika metallskikt och i vissa fall görs ett snittprov för att verifiera pläteringsresultatet.
Cirka 100 000 komponenter, i storlekar från 0402 till en BGA med 672 anslutningar samt åtskilliga QFN14, kommer att placeras med hjälp av tre pick-and-place-maskiner. Lodpastan, från 10 olika leverantörer, screentryckts eller dispenserats på mönsterkorten. Sedan omsmälts dessa i antingen en varmlufts-  eller kvävgasugn, alternativt med hjälp av kondensations-lödningsutrustning.
Sedan kommer de färdigmonterade kretskorten och dess lödfogar att utsättas för en intensiv optisk avsyning i form av tre AOI-utrustningar och två videomikroskop, samt genomlysas av en röntgenutrustning. Därefter går de vidare för snittprovning i testlabbet, som bemannas av experter från SAAB Avitronics, där resultatet kan utvärderas i olika typer av optiska och elektroniska mikroskåp.
Bilderna från snittproven kommer att projiceras på en storduk och kommenteras av internationella experter som Bob Willis, Dr Thomas Ahrens och Dr Wayne Lam tillsammans med Göran Wetter från IVF och Margareta Nylén från Kimab kryddat med Lars-Gunnar Klang.
– Kommer det då att hittas några fel som reducerar elektronikens kvalitet och tillförlitlighet p g a övergången till blyfri elektronik? Ja, det är den stora frågan, menar Lars Wallin som leder arbetet på mässan och som sköter presentationerna.

Comments are closed.