Undvik förfalskade komponenter!

Förfalskade komponenter är ett enormt hot för elektroniska leveranskedjor globalt. Den förfalskade marknaden växer år efter år vilket påverkar auktoriserade tillverkare som producerar de verkliga komponenterna.

Det har blivit nödvändigt för distributörer och tillverkare av elektroniska komponenter att inspektera inkommande elektroniska komponenter för att säkerställa att de är giltiga.

Många tillverkare skapar förfalskad elektronik enbart för en högre vinstmarginal. Enligt US Today försökte en man i Kalifornien importera falska datorer, vilka skulle ha varit värda 2,6 miljoner dollar om det var äkta. Han dömdes till mer än tre års fängelse. Detta är ett av hundratals fall där människor har försökt smuggla förfalskade föremål för att sälja och göra stora vinstmarginaler.

Vad är det så dåligt med förfalskade komponenter?
Förfalskade komponenter kan vara mycket farliga, de kan förstöra en enhet på några sekunder. Om vissa delar av en enhet går sönder eller inte fungerar som förväntat kan de orsaka säkerhets- och produktprestanda. Till exempel kan förfalskade komponenter leda till kortslutningar som kan orsaka brand.

Förfalskade komponenter kan orsaka att en enhet fungerar felaktigt och skada någon. De är av lägre kvalitet jämfört med autentiska versioner, vilket nästan garanterar att enheten inte skulle fungera enligt standard. Inom flyg-, tillverknings-, militär- och medicinsk elektronik med höga prestanda är det mycket viktigt att säkerställa säkerhet och korrekta resultat. I dessa branscher kan en förfalskad komponent ge dödliga konsekvenser.

Förfalskad elektronik är farlig för många industrier: Tag som exempel flyg- och rymdteknik. Varje fel i systemet i ett plan som bildas av en förfalskad del kan potentiellt leda till att planet förlorar kontrollen.

”Fake electronics” kan också skada företagens rykte. Förfalskad elektronik kommer sannolikt att orsaka en förändring av produktens prestanda och fungera mindre effektivt eller inte som förväntat. Det kan leda till att konsumenterna klagar över produkterna och ger företaget dåligt rykte.

Hur undvika förfalskade komponenter?
Många företag investerar i förpackningar som säkerställer att deras produkter är legitima. Den globala marknaden för förfalskning, varumärkesskydd och säkerhetsförpackningar kommer att uppgå till 3,09 miljarder dollar 2019, enligt en rapport från Smithers Pira.

Det är alltid en bra idé att se upp för säkerhetsgodkänd förpackning när du köper elektroniska komponenter. Jag skulle också rekommendera att du köper dina delar direkt genom den ursprungliga komponenttillverkaren.

Det är möjligt att upptäcka förfalskade komponenter bara genom att se på dem: Om det finns felstavningar eller felaktig märkning av komponenten, är det troligt att de är förfalskade. Utöver detta kan du kontrollera att datumkoderna och delarna på etiketterna matchar själva komponenten. Oftast kan du direkt se om en elektronisk komponent är falsk.

Godkända sökverktyg
Ett annat sätt att undvika förfalskad elektronik skulle vara att använda godkända sökverktyg. eBOM.com är värd för ett ECIA-auktoriserat sökverktyg som endast visar artikelnumren för auktoriserade distributörer. Detta skulle säkerställa att du undviker den ”grå marknaden” och kan köpa elektronik med förtroende!

By Amy Leary, Marketing Manager at eBOM.com

https://ebom.com/category/new-components/

Comments are closed.