Underleverantörerna lägger in en extra växel

Sinf, Svensk industriförening, presenterar Underleverantörsbarometern för fjärde kvartalet 2020. Sista kvartalet för året visar på optimism i branschen. Barometern visar även att vissa branscher hittat nya möjligheter i krisen.

Underleverantörerna anser att vi är inne i en lågkonjunktur men är förhoppningsfulla framåt och tror att det vänder i slutet av året. 39 procent uppger att de under kvartal fyra har ökat omsättningen och vi får gå tillbaka till 2008/2009 för att hitta samma nivåer på omsättningsökningen. Vissa regioner och branscher tar sig snabbare ur krisen än andra, vilket visar sig tydligt i omsättningsförändring och orderingång.

– Spännande är att vissa branscher som tidigare haft problem med lönsamheten ser ut att ha hittat möjligheter i krisen, säger Sinfs VD Sanna Arnfjorden Wadström. Den digitala omställningen pågår för fullt. Digitala möten har till exempel ökat avsevärt och 37 procent uppger nu att det är deras främsta försäljningskanal.

Vissa branscher är relativt opåverkade men de flesta har stora svängningar. Branscher som är starka är företag i Smålandsregionen där branscher som plast och verktyg har hämtat sig starkare än landet i stort. Samtidigt har vissa andra branscher fått sämre lönsamhet och dessa har också en lägre ställd förväntan framåt.

– Positivt är att vi inte längre ser de exceptionella neddragningarna på personalsidan. 27 procent av företagen vill utöka personalstyrkan, främst sökes operatörer inom produktion. Vissa uppsägningar finns men det är inga extrema siffror då 9 procent avser att minska personalstyrkan under kvartal 1, av dessa är det främst inom produktionen nerdragningarna sker. 50 procent av företagen som tidigare under året hade ett lägre behov av utbildad arbetskraft har nu problem med att hitta utbildad personal.

Utvecklingen ser fortsatt positiv ut även om vi ser stora variationer bland underleverantörerna. Många företag har utökat sina möjligheter och fortsätter att öka medan andra företag ligger kvar i korttidspermitteringar och gör eller har genomfört varsel. Här finns också en lägre lönsamhet.

37 procent av underleverantörerna har under året genomfört eller planerat för att korttidspermittera på grund av pandemin. Under kvartal fyra kvarstår fortfarande 72 procent av företagens permitteringar. 88 procent uppger att de inte ansökt om anstånd att betala moms/och eller arbetsgivaravgifter.

93 procent uppger att de inte ser ut att drabbas av likviditetsproblem under 2021. Jämfört med motsvarande period föregående år har Coronapandemin under kvartal fyra påverkat företagens omsättning negativt för 59 procent av de svarande. 20 procent uppger att omsättningen påverkats positivt jämfört med fjolåret.

Comments are closed.