Toughpad på tåget

Varje dag rullar tågtrafiken fram och tillbaka mellan Finlands nordligaste landskap Lappland och huvudstaden Helsingfors. Lokförarnas utrustning måste fungera under alla förhållanden och till sin hjälp har de valt Panasonics datorplatta Toughpad.

 

VR-gruppen är ansvarig för tågdriften i Finland. Liksom Sverige har Finland ett mycket varierande klimat, med allt ifrån bitande kalla vintrar med kolsvarta nätter till varma somrar med midnattssol. Detta innebär stora variationer även för lokförarna när det gäller t ex ljusförhållanden och dataåtkomst. För att göra deras arbete lättare har VR-gruppen nu beställt 1300 enheter av Panasonics tåliga datorplatta Toughpad. För förarna betyder detta att både papperstidtabeller och överraskningar under färden är ett minne blott.
– Att arbeta under så tuffa förhållanden som vi gör är inget för veklingar. Vi hoppar från iskalla perronger in i varma tåg och har då inte tid att vänta på att datorplattan måste värmas upp innan den kommer igång, säger lokföraren Erkki Kauranen.
Lokförarna var själva delaktiga i urvalsprocessen, när VR-gruppen skulle välja ut vilken datorplatta som passade bäst för just deras arbetsuppgifter.

Comments are closed.