Tobii-grundare fick Polhemspriset

John Elvesjö och Mårten Skogö har tilldelats Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer för sin innovation Tobii Eyetracker. Priset, en guldmedalj och 250 000 kronor, får de vid den stora Polhemsfesten som Sveriges Ingenjörer arrangerar den 17 november i Winterviken.


Tobii Eyetracker gör det möjligt att styra en dator med hjälp av ögonrörelser

Att ögon ser är inget nytt. Men att en sensor kan se hur ögat rör sig var en upptäckt som lade grunden till en radikal innovation med många applikationer. För sin upptäckt och geniala blickfångare, ögonsensorn Tobii Eyetracker som gör att ögonens rörelser kan styra datorer, tilldelas John Elvesjö och Mårten Skogö årets Polhemspris – Sveriges äldsta och finaste teknikpris.
Tobiis historia började 1999 då John Elvesjö arbetade med ett projekt för skogsindustrin och fick använda optiska sensorer, en sorts kameror.
– Jag lekte med dem på helgerna och upptäckte att de kunde användas för att spåra en rad olika objekt. Plötsligt insåg jag att de kunde användas för att avgöra vad någon tittar på. Det var en aha-upplevelse, säger John Elvesjö.
Tobii startades två år senare och tillsammas med Mårten Skogö, studiekamrat från KTH, utvecklades den första ögonsensorn, delvis i Johns mammas källare. I dag har företaget 600 anställda i ett tiotal länder.
Tobii Eyetracker ger det möjligt för människor med grava funktionsnedsättningar att använda en dator lika fritt som andra. Företagets ögonstyrda kommunikationsapparater används nu av fler än 10 000 personer, främst i Norden och USA.
Innovationen kan även användas i andra sammanhang, till exempel för att bättre förstå människans beteende eller för att utveckla nya gränssnitt mellan människa och maskin, som i dataspel eller bilar. Bland Tobiis kunder finns nu cirka 1 500 forskningsinstitutioner och 2 000 företag.
Uppfinnarna själva är övertygade om att ögonsensorer kommer att finnas inbyggda i alla datorer i framtiden.

Comments are closed.