TI släpper flerkanaliga LDC-kretsar

Texas Instruments (TI) lanserar idag vad de säger är världens första IC-familj flerkanals induktans-till-digital-omvandlare (LDC) för positions- och rörelseavkännande tillämpningar eller för metalldetektering.


De fyra nya kretsarna i LDC1614-familjen kommer ingå i företagets LDC-portfölj – en kategori dataomvandlare som TI först introducerade 2013. Varje krets integrerar två eller fyra kanaler som har en upplösning på 12 eller 24 bitar.

Kombinationen av precision och multikanalfunktionalitet betyder enligt TI att ingenjörer kan utveckla positions- och rörelseavkännande lösningar med hög dynamik och konstruktioner med en enklare systemdesign där elektroniken kan centreras och sensorerna distribueras ut i systemet. Kretsarna kan enligt TI komma att användas i vitvaror, skrivare, kameror och fordons infotainmentkonsoler. Genom att frekvensområdet är satt från 1 kHz till 10 MHz kan flera typer av induktiva sensorer användas, såsom till exempel små PCB-spolar.

Kretsarna drivs med en 3,3 V matning och förbrukar cirka 6,9 mW vid normal drift och 0,12 mW i ett avstängt läge. En IC med fyra kanaler och 28 bitars upplösning levereras i en QFN-16 kapsel och kostar 4,75 dollar medan en likadan men med 12 bitars upplösning kostar 3,50 dollar. För de båda tvåkanaliga varianterna får man betala 3,25 dollar för en med 28 bitars upplösning och 2,38 dollar för 12 bitars upplösning. Dessa levereras i en WSON-12 kapsel.

Till LDC1614-familjen finns även utvärderingsmodul för 29 dollar och stöd av företagets verktyg i WEBENCH Inductive Sensing Design. Det finns också en referensdesign för bland annat ”knappsatser” med 16 knappar som kan skalas upp till 64 knappar men även andra referenskonstruktioner finns för induktiv avkänning.

Comments are closed.