Testproduktion av 16 nm FinFET

TSMC har kommit igång med testproduktion av sin 16 nm FinFET Plus-process. Processen är 40 procent snabbare än företagets 20 nm planar-process vid samma effektförbrukning.

Om processen i stället används vid samma hastighet som 20 nm-processen minskar effektförbrukningen till hälften. Det gör att användarna kan välja att optimera för hastighet eller energiförbrukning inom ett mycket större område än tidigare.
Processen är verifierad att nå hastigheter på 2,3 GHz med ARMs Cortex-A57 (big) och så lite som 75 mW med Cortex-A53 (LITTLE). Processen har redan ett stort ekosystem, med verktyg, IP och designkits.
16FF+-processen beräknas nå full kvalificering senare i november och nästan 60 kundprojekt är schemalagda att gå till tape-out under senare delen av 2015. TSMC räknar med att volumproduktionen skall börja rampa upp runt juli nästa år.
En rad företag, bland andra Avago, Freescale, LG Electronics, Mediatek, NVidia, Renesas och Xilinx står i startgroparna för att börja använda den nya processen.

Comments are closed.