TeliaSonera testar 1 Gbit/s i kopparnät

TeliaSonera är först i Norden att testa Huaweis nya teknik för kopparnätsacess – G.FAST. Det presenterades vid FTTH Conference i Stockholm under tisdagen. Tekniken testas live i operatörens kommersiella nät i Helsingfors, Finland och omfattar verkliga kunder och leverans av riktiga tjänster.

Med G.FAST-tekniken kan TeliaSonera leverera bandbredd på upp till 1Gbit/s till konsumenter som är uppkopplade till det befintliga kopparnätet.
– Huawei fortsätter att utveckla tekniken kring kopparnätsaccess, säger Hu Kewen, Vice President of Marketing & Solutions, Huawei Central, Eastern & Nordic Europe region. G.FAST-tekniken kan använda operatörers befintliga kopparnät för tjänster som kräver stor bandbredd, exempelvis tv- och underhållningstjänster.
G.FAST-teknik är en snabbare version av DSL och ger hastigheter upp till 1 Gbit/s på en distans om 250 meter i kopparnätet. Detta stärker möjligheterna till snabb utrullning av ultrasnabbt bredband till TeliaSoneras kunder i takt med att fibernätet byggs ut.
– Teknik som ger ultrasnabbt bredband över gamla kopparlinor gör det möjligt för oss att förbättra upplevelsen för fler kunder snabbare. Samtidigt optimerar vi användningen av vårt kopparnät, säger Isto Pasanen, Head of Broadband Consumer Service, TeliaSonera.
Resultatet av det första live-testet visar att G.FAST-tekniken inte bara stödjer redan existerande onlinetjänster utan ger även stöd för framtida tjänster som exempelvis 4KTV. 4KTV har fyra gånger högre upplösning än dagens HDTV och använder 100Mbit/s i bandbredd per kanal.

Comments are closed.