TeliaSonera först med LTE-nät

Med sitt nyöppnade mobiltelenät i Stockholm och Oslo blir telekomoperatören först i världen att erbjuda LTE-tjänster.

TeliaSonera har nationella 4G /LTE-licenser i Sverige och i Norge samt nyligen även i Finland. Tjänsterna kommer att levereras av Telia i Sverige och Netcom i Norge, som båda ingår i företagsgruppen TeliaSonera. Näten ska ta den mobila bredbandsanvändningen till en ny nivå, med hastigheter som utlovas bli upp till tio gånger snabbare än dagens HSPA+.

I Stockholmsområdet täcker det nya mobiltelenätet Stockholms innerstad, delar av Kista, Älvsjö, Liljeholmen, Marievik, Telefonplan, Farsta och Hammarby Sjöstad.

Enligt TeliaSonera kommer 4G-näten successivt byggas ut för att täcka tätbefolkade områden och större städer under 2010 i både Sverige och Norge. I Sverige står Göteborg och Malmö näst på tur.
I Stockholm är det Ericsson som levererar den utrustning som behövs för infrastrukturen medan Huawei står för dito i Oslo, och Samsung är leverantör av modem i form av så kallade donglar.

– Vi är mycket stolta över att vara den första operatören i världen som erbjuder våra kunder 4G-tjänster. Användningen av mobila bredbandstjänster i de nordiska länderna har exploderat och kunderna behöver högre hastigheter och kapacitet. Därför lanserar vi 4G-tjänster i både Stockholm och Oslo, säger chefen för mobila tjänster vid TeliaSonera, Kenneth Karlberg.

 Enligt TeliaSonera går det nu att beställa abonnemang. För tillfället har operatören dock bara tillgång till ett begränsat antal modem, avsedda för leverans till några speciellt utvalda kunder.

Comments are closed.