Telias LTE-baserade nät täcker nu 153 tätorter

Med 153 utbyggda orter är världens första 4G-nät även det mest omfattande 4G-nätet i Sverige – från Luleå i norr till Malmö i söder, enligt Telia.

En fortsatt bred utbyggnad uppges pågå i samtliga län i Sverige och innan året är slut bedömer teleoperatören att totalt 231 orter ska ha fått 4G-täckning.

– 4G är en viktig satsning för att möta kundernas aptit på bandbredd och våra 153 orter är en bra start, men bara en början. Med den kraftiga ökningen i det mobila surfandet fortsätter vi även att jobba med utbyggnad och kapacitetsförstärkningar av övriga mobila nät för att ge våra kunder en så bra nätupplevelse som möjligt, säger Ulrika Steg, chef för Mobilitetstjänster på Telia.

Bland de 153 befintliga tätorterna finns nu även Eslöv, Bollnäs, Värnamo, Hudiksvall och Sandviken. På den här länken till Telia finns en komplett lista över samtliga orter med 4G-täckning samt planerade orter som ska få 4G-täckning under återstoden av året. Utöver tätorter fortsätter Telia även att bygga ut på mindre orter samt på fler turistplatser.

Telia bygger samtidigt ut fibernätet i stomnätet med hastigheter (datatakter) upp till 1 000 Mbit/s och uppgraderar bredband via telefonjacket till VDSL2 och hastigheter upp till 60 Mbit/s.

Samtidigt med 4G-utbyggnaden görs även en kapacitetsförstärkning av övriga mobila nät. Bland annat har Telia i år genomfört en uppgradering i 3G-nätet som möjliggör topphastigheter på 32Mbit/s, enligt ett pressmeddelande.

Det nya 4G-nätets täckningsgrad avseende Sveriges befolkning framgår dock ej.

Comments are closed.