Telia Sonera uppgraderar sitt bredbandsnät

Telia Sonera ska uppgradera sitt fasta bredbandsnät från ADSL till VDSL2 i Sverige, Danmark och Norge. Ericsson är utsedd till leverantör.

Telia Sonera ska uppgradera sitt accessnät för fast bredbandskommunikation för att kunna erbjuda kunder HDTV, direktsänd strömmande video och så kallade on-linespel. De nya tjänsterna kommer byggas ut till att kunna erbjudas företag och konsumenter via en miljon anslutningar . I avtalet ingår leverans av Ericssons EDA 1200 baserat på VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) och relaterade installationstjänster. Utbyggnaden kommer att starta i Sverige och löpa under 12 månader.

Tekniken VDSL2 (som finns stadardiserad av ITU som G.993.2) utnyttjar de befintliga kopparnäten, som ofta redan finns utbyggda i fastigheter, den sista biten in till abonnenten från en kopplingspunkt dit fiber dragits. VDSL2 ger möjlighet till en teoretisk överföringshastighet på 250 Mbit/s precis vid knutpunkten och överföringen till abonnenten sker sedan över tvinnade kopparpar, i nät som ofta redan finns utbyggda för fast telefoni. Tekniken använder en bandbredd på upp till 30 MHz. Överföringshastigheten minskar dock kraftigt med avståndet mellan abonnent och kopplingspunkt. Efter 500 meter är maximal överföringshastighet 100 Mbit/s och efter en kilometer är motsvarande siffra 50 Mbit/s.

Comments are closed.