Teknik för handikappade på Intel IDF

Det intressantaste föredraget på första dagen av Intel IDF hölls av fysikern Stephen Hawking. Han anslöt till IDF via videokonferens för att diskutera hur teknik för handikappade ofta är grunden för framtidens teknik.


Professor Stephen Hawking

I samband med Hawkings deltagande via video visade Intel för första gången upp företagets Connected Wheelchair Project, som är en prototyp utvecklad av praktikanter på Intel som ett led i Intel Collaborators-programmet. Projektet visade hur man kan förvandla vardagliga saker till datadrivna, anslutna maskiner med hjälp av Intel Galileo Development Kit. Intel Galileo Development Kit bygger på Intel Quark-processorer och Intel Gateway-lösningar för IoT med säkerhetsprodukter från Wind River och McAfee.

Android
Men det var förstås Intels CEO, Brian Krzanich, som öppnade Intel Developer Forum 2014. Han aviserade ett stort antal initiativ och projekt som visar hur företaget arbetar för att möjliggöra helt nya segment där allt är smart och uppkopplat. Det handlade om nya utvecklingsverktyg för hård- och mjukvara och kommande tekniker och produkter inom en rad olika teknikområden.
Intel introducerar nu programmet Intel Reference Design for Android med syfte att erbjuda användare av surfplattor en

nhetlig upplevelse med hög kvalitet baserad på den senaste versionen av operativsystemet Android. Intel kommer att hjälpa tillverkare av surfplattor att skapa enheter baserade på Android genom bland annat mjukvaruutveckling, förenklad tillgång till Google Mobile Services samt stöd för uppdateringar och uppgraderingar av framtida Android-versioner.

Intel avslöjade också detaljer om dess utvecklarplattform för analysfunktioner i wearables, som kommer att påskynda utvecklingen och spridningen av nya kroppsnära applikationer med datadriven intelligens. Plattformen integrerar ett antal mjukvarukomponenter, bland annat verktyg och algoritmer från Intel och datahantering från Cloudera CDH vilka alla körs på en molninfrastruktur optimerad för Intel-arkitekturen. Utvecklare av Intel-baserade wearables kommer att kunna använda analysutvecklingsplattformen helt utan kostnad.

Nya Intel-produkter
Det nya XMM 7260-modemet finns nu kommersiellt tillgängligt och först ut med tekniken är smarttelefonen Samsung Galaxy Alpha, som nu lanseras på flera marknader inklusive Europa. Intel XMM 7260 och Intel XMM 7262 har stöd för Category 6, en standard med dataöverföringshastigheter på upp till 300 Mbit/s. Modemen är andra generationen av Intels LTE-plattformar.

Michael Dell och Krzanich förhandsvisade en kommande surfplatta från Dell, med bildfunktioner som är de första i sitt slag. Den nya Dell Venue 8 7000-serien med Intel RealSense snapshot är världens tunnaste surfplatta och förväntas finnas tillgänglig lagom till julhandeln.

Intel RealSense snapshot är en fotograferingslösning som skapar ett högupplöst djupschema för att möjliggöra mätning, omfokusering och selektiva filter med ett tryck med fingret. Intel Wireless Gigabit Docking är helt trådlös med trådlös dockning, trådlös bildskärm och trådlös laddning.

164 sessioner
Under resten av IDF kommer utvecklare att få ta del av 164 tekniska sessioner med experter från Intel och övriga branschen.
Intels affärsenheter och mer än 180 ledande företag från hela världen kommer att visa upp 700 praktiska demonstrationer av sina senaste lösningar och framtida teknik på IDF Industry Technology Showcase.

Under IoT Mega Session på morgonen kommer Intels vice vd, Doug Davis, att behandla driftskompatibilitet och säkerhetsutmaningar, samt beskriva Intels integrerade hård- och mjukvarukomponenter för IoT-lösningar från nätets ytterkant till molnet. Han kommer bland annat att avslöja att Intel samarbetar med AT&T, Cisco, GE och IBM för att skapa helhetslösningar som använder sina respektive plattformar och Intels byggstenar. Företagen kommer utöver framtida produktplaner att presentera gemensamma produkter som finns tillgängliga redan idag.

Under eftermiddagens megasession om Intel Edison, Wearables och nya enheter kommer Intels vice vd, Mike Bell, förhandsvisa flera Intel Edison-baserade prototypenheter, inklusive ett 3D-utskrivet interaktivt plagg och en blindskrifts- och reliefskrivare. Ljud- och videokomponenttillverkaren Meridian Audio kommer också att diskutera hur Intel Edison bidrar till att förbättra företagets utbud av trådlösa ljudprodukter.

 

Eftermiddagen innehåller även en megasession om mjukvaruutveckling där Intels Doug Fisher bland annat introducerar nya verktyg för att underlätta för utvecklare att snabbare och enklare ta fram mjukvara över flera plattformar och ekosystem. Han kommer även att berätta om hur tillverkare kommer att kunna bygga Windows- och Android-baserade enheter med hjälp av speciellt anpassade verktyg och referensplattformar från Intel.

Intels Hermann Eul håller i mobilteknik-sessionen under vilken han kommer att uppmana utvecklare att engagera sig i att lösa några av de viktigaste problem världen, och utvecklingsländer i synnerhet, står inför. Detta genom innovativa lösningar för en av de vanligaste och mest välkända tekniska produkter vi använder, det vill säga mobiltelefonen. Eul kommer att belysa hård- och mjukvara samt kommunikationstekniker som kommer att göra det möjligt för utvecklare att utnyttja denna möjlighet och på det viset get stöd för förändring, framsteg och innovation.

Under megasessionen med tema datacenter under IDF:s andra dag kommer Diane Bryant diskutera hur datacenter nu genomgår en förvandlingsfas, som till stor del drivs av ökningen av den digitala tjänsteekonomin. Denna session kommer att innehålla en uppdatering om kommande Intel-produkter baserade på kiselfotonik och information om hur Intel skräddarsyr produkter för enskilda datacenterkunder.

Kirk Skaugen kommer under megasessionen med temat PC Reinvention and Innovation att diskutera hur utvecklare kan möta de möjligheter som 600 miljoner fyra år eller äldre datorer över hela världen innebär. Dessa äldre datorer kan ersättas med nya enheter i spännande formfaktorer och nya användarupplevelser på flera olika operativsystem. Skaugen kommer vidare att ge en berätta mer om framstegen med Chrome OS, Intel Wireless Display såväl som för Alliance for Wireless Power Wireless Charging Consortium.

Comments are closed.