Sydkoreanskt lag vann robottävling

Det blev det sydkoreanska laget Kaist of Daejeon som vann Darpa Robotics Challenge (DRC)-finalen i USA förra helgen med roboten DRC-Hubo och prispengarna på 2 miljoner dollar. Tävlingen var för finallagen kulmen på flera års forskning och utveckling.

Team Kaist of Daejeon från Sydkorea och den vinnande roboten DRC-Hubo
Foto: Darpa

"Må bästa roboten vinna" sägs varit en ofta yttrad fras under hela DRC-finalen som hölls fredagen den 6 och lördagen den 7 juni i Fairplex i Pomona, Kalifornien. Efter flera års forskning och utveckling samt intensiva förberedelser på tävlingsområdet och en dags repetitioner kom avgörandet där Kaist of Daejeon med sin robot DRC-Hubo stod som segrare inför tusentals åskådare och kunde kamma hem prispengarna på 2 miljoner dollar.

På andra plats kom Team IHMC Robotics of Pensacola, Florida med roboten Running Man och tredjeplatsen knep Tartan Rescue of Pittsburgh med roboten CHIMP.

Darpas programchef och DRC-arrangör Gill Pratt gratulerade alla de 23 deltagande lagen och tackade dem för att hjälpa till att öppna upp för en ny era av samarbeten mellan robotar och människor.

– Dessa robotar är stora och gjorda av massor av metall och du skulle kunna tro att folk som ser dem skulle uppfyllas av rädsla och ångest, sade Pratt. Men vi hörde stön i sympati när dessa robotar föll. Och vad gjorde människorna varje gång en robot lyckades? De jublade! Det här är extraordinärt och jag tror att detta är en av de största lärdomarna från DRC – robotarnas potential att inte bara utföra tekniska uppgifter åt oss utan också att hjälpa människor knyta kontakter med varandra.

Darpa uppger sig ha lanserat sin Robotics Challenge som ett svar på de humanitära behov som uppstod under kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan 2011. Darpa Robotics Challenge har bestått av tre allt mer krävande tävlingar under två års tid. Målet har varit att påskynda framstegen inom robotik och påskynda den dag då robotarna har en tillräcklig skicklighet och robusthet för att kunna ge sig in i områden som är för farliga för människor att vistas i och mildra effekterna av naturkatastrofer eller katastrofer som orsakats av människan.

Finalisternas robotar tävlade på en bana där åtta uppgifter skulle utföras. Bland annat skulle de ensamma gå bland bråte, vrida om ventiler och gå i trappor. Runt ett dussin lag från USA och ytterligare elva lag från Japan, Tyskland, Italien, Sydkorea och Hongkong deltog.

Länk till lite bilder från tävlingen.

Comments are closed.