Sveriges Supertalang 2013 förenklar 3D-skanning

Caroline Walerud, 23, rankas högst på Veckans Affärers lista över Sveriges 101 supertalanger. Hon är VD för startupbolaget Volumental, som bygger världens första molntjänst för 3D-skanning.

Volumental, som Caroline Walerud driver tillsammans med tre andra medgrundare, Alper Aydemir, Miroslav Kobetski, och Rasmus Göransson, gör det möjligt att med företagets mjukvara använda relativt vanliga och billiga djupkameror, som idag finns i t ex spelkonsoller som Microsofts Kinect, för att 3D-skanna objekt direkt i hemmet. Volumental gör sedan på ett par minuter en 3D-modell som kan skrivas ut på 3D-skrivare.
Tekniken på det 3D-området utvecklas snabbt och kommer snart att bli än mer tillgänglig för användare.


– I veckan köpte Apple upp sensorföretaget Primesense som gör en av de kameratyper vi utvecklar för, säger Caroline Walerud. Det innebär att Apple kan komma att ha hårdvaran i sina datorer och mobiler väldigt snart. Finns hårdvaran överallt så måste man kunna maxa den och använda den för skanning, och det kan vi göra möjligt.

– En annan stark trend är att allt går att göra med mobilen, ingen kommer att orka ta med sig fler prylar. Nu kan vår hårdvara hamna på Applemobiler, och ett annat företag vi samarbetar med gör hårdvara för Intelprodukter. Utvecklingen kommer att ta fart de kommande två åren och där blir vår teknik en viktig pusselbit eftersom vi gör skanning lättillgängligt och enkelt för många användare. Potentialen är enorm.
Årets kartläggning av Sveriges 101 supertalanger visar att entreprenörskulturen har slagit igenom på bred front. Två andra STING-bolags VD:ar placerade sig också på listan: Mattias Hansson på Opticaller Software (plats 39) och Fredrik Swedberg på Diamorph (plats 51).

Comments are closed.